Maatschappij en samenleving

Veel belangstelling subsidies Europees referendum

Ruim 300 organisaties en particulieren hebben voor een bedrag van 7,3 miljoen euro subsidie aangevraagd bij de Referendumcommissie. In totaal zijn er 337 activiteiten aangemeld.

De commissie heeft 1 miljoen euro subsidie beschikbaar. Van de 337 activiteiten waarvoor subsidie is aangevraagd zijn er 76 ingediend door voorstanders van het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa. Het gaat daarbij om een totaalbedrag van 1,9 miljoen euro. Tegenstanders van het Verdrag hebben 60 aanvragen voor in totaal 1, 7 miljoen euro ingediend. De 201 neutrale activiteiten tellen op tot 3,7 miljoen euro.

Aanvragers subsidie dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving

De organisaties die subsidie hebben aangevraagd vormen een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving. Onder de aanvragers zijn tal van maatschappelijke organisaties die actief zijn op zeer uiteenlopende terreinen, politieke partijen, allochtonenorganisaties, kerkelijke organisaties, bibliotheken en debatcentra. Zo'n 250 organisaties en 56 particulieren hebben een subsidieverzoek bij de commissie ingediend.

1 miljoen euro subsidie beschikbaar

De Referendumcommissie heeft op basis van de Wet raadplegend referendum Europese Grondwet 1 miljoen euro subsidiegeld te verdelen. Dit geld is bedoeld om initiatieven te subsidiëren die een bijdrage leveren aan het publieke debat over het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa. De commissie hanteert bij het toekennen van de subsidie een verdeelsleutel.

  • 400.000 euro is gereserveerd voor de voorstanders van het Verdrag.
  • 400.000 euro voor de tegenstanders.
  • 200.000 euro voor initiatieven gericht op neutrale voorlichting en debat.

Maximale subsidie

De maximale subsidie per activiteit is 10% van elk subsidieplafond. Dat wil zeggen 40.000 euro voor activiteiten van voorstanders en tegenstanders en 20.000 euro voor neutrale initiatieven. De Referendumcommissie kent subsidies toe op basis van kwaliteit. De commissie streeft er naar zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 12 april bekend te maken wie er subsidie zullen ontvangen.