Kunst, cultuur en media

Verbetering fiscale regeling filmsector: verruiming fiscale aftrekmogelijkheden

Het wordt fiscaal interessanter om in films te investeren. Naar verwachting worden daardoor de komende jaren meer filmprojecten gerealiseerd. De herzieningen van de fiscale regelingen voor de film zijn in overleg tot stand gekomen.

Verruiming fiscale aftrekmogelijkheden en gedeeltelijke belastingvrijstelling

Met ingang van 1 januari worden de fiscale aftrekmogelijkheden verruimd en er wordt een gedeeltelijke belastingvrijstelling ingevoerd van de opbrengst van filmprojecten. Verder wordt de regeling vereenvoudigd waardoor kan worden bespaard op advieskosten.

Budget van 20 miljoen euro per jaar beschikbaar

Het kabinet besloot het filmstimuleringsbeleid voor te zetten. Hiervoor is een (fiscaal) budget van in totaal 20 miljoen euro per jaar beschikbaar. Uitgangspunt van de regeling is private investeringen aan te trekken voor films die zijn gericht op een groot en breed publiek.

In de afgelopen jaren is gebleken dat door het filmstimuleringsbeleid, waarvan de fiscale regeling een onderdeel is, meer grotere films zijn gemaakt, de interesse van het grote publiek voor speelfilms van eigen bodem is gestegen en het marktaandeel van Nederlandse films is verbeterd én er een nieuwe generatie filmmakers is opgestaan.

Ook investeren op basis van de huidige fiscale subsidies

Op korte termijn kan overigens weer op basis van de huidige fiscale subsidie worden geïnvesteerd. Onlangs heeft de Europese Commissie de regeling goedgekeurd. Deze blijft dan gelden tot 1 januari, wanneer de nieuwe, verruimde regeling van kracht wordt.