Algemeen

Vernieuwde regeling Innovatieprestatiecontracten (IPC) per 03-03-2011

Op 3 maart 2011 is de vernieuwde regeling op de Innovatieprestatiecontracten gepubliceerd in de Staatscourant. Vanaf deze datum is de regeling ook opengesteld. Ten opzichte van de oude regeling heeft er een aantal wijzigingen plaatsgevonden. Een complete samenvatting van de nieuwe regeling kun je vinden bij de regelingen.

Belangrijke wijzigingen

De pre-IPC subsidie is verlaagd. Dit is mogelijk gemaakt door het laten vervallen van het innovatiepositierapport, dat voorheen verplicht moest worden opgesteld. De verkenningsfase dient nu te worden uitgevoerd door een tweetal, of drietal non-profit organisaties, die ondernemersbelangen behartigen in (verschillende) branches. Een IPC-verband is kleiner dan voorheen en bestaat met de nieuwe regeling uit 10 tot 20 MKB-bedrijven, exclusief de IPC-penvoerder.

Verder wordt er een lagere drempel gehanteerd voor de omvang van de projecten, waardoor ook kleinere bedrijven en activiteiten in aanmerking komen voor de subsidie. Wel worden er hogere eisen gesteld aan het percentage van de kosten dat opgaat aan collectieve activiteiten (20%). Aan de nieuwe regeling is een hoofdstuk toevegoegd dat subsidie biedt aan het verkennen van soortgelijke samenwerkingsverbanden buiten de Nederlandse grenzen.

Overige wijzigingen

  • De administratieve lasten gaan omlaag, doordat de subsidieontvanger minder verplichtingen heeft tot rapportage aan de subsidieverstrekker.
  • De kwaliteitsbeoordeling van ingediende aanvragen gebeurt volgens scherpere criteria.

Meer informatie

Innovatiesubsidies