Kunst, cultuur en media

Vierjarige groeikans: substantiële subsidies voor innovatie in de literaire sector

Literatuur Boekenwinkel Boeken

Sta je aan het roer van een bestaande organisatie in de literaire sector? Dan willen we je graag wijzen op een unieke subsidiekans. Met een looptijd van vier jaar en aanzienlijke subsidiebedragen, biedt deze regeling namelijk een solide financiële basis voor jouw literaire organisatie om te innoveren en te groeien. De subsidie stimuleert niet alleen de groei van je literaire activiteiten, maar draagt ook bij aan de verspreiding ervan buiten de gevestigde centra. Dit opent de deur naar een diverser en rijker literair landschap in Nederland.

Literaire activiteiten van (inter)nationale betekenis

Literaire organisaties die hoofdzakelijk gericht zijn op het organiseren van literaire activiteiten van (inter)nationale betekenis kunnen voor een periode van vier jaar (2025 tot en met 2028) subsidie aanvragen.

Subsidiebedragen

De subsidiebedragen zijn verdeeld in twee categorieën, en zijn met name afhankelijk van de omvang van de baten van jouw organisatie.

  • Heb je per jaar meer dan € 600.000 aan baten, dan kun je maximaal € 300.000 subsidie aanvragen.
  • Bedragen de baten tussen de € 150.000 en € 600.000, dan kun je maximaal € 150.000 subsidie aanvragen.

Voorwaarden

Als aanvragende organisatie moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het aantonen van eerdere literaire activiteiten en het behalen van een substantieel deel aan eigen inkomsten.

Ook moeten de activiteiten voornamelijk in Nederland plaatsvinden en wordt er verwacht dat je de Fair Practice Code, Governance Code Cultuur en de Code Diversiteit & Inclusie onderschrijft.

Betekenis voor de literaire wereld

Deze regeling is wellicht niet gelijk een gamechanger, maar biedt jou als literaire organisatie wel een stabiele financiële basis om te innoveren en te groeien.

Bovendien stimuleert de subsidie ook de verspreiding van literaire activiteiten buiten de bekende centra, wat kan leiden tot een meer divers en rijk literair landschap in Nederland.

Meer informatie

Meer informatie