Arbeid en werkgelegenheid

VNG: Gesubsidieerde arbeid weer mogelijk maken

Gemeenten vinden dat gesubsidieerde arbeid voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt weer mogelijk moet worden.

Granieten bestand

Met zorg ziet de VNG dat er steeds meer gesproken wordt over het granieten bestand. Dit zijn mensen die al lange tijd een bijstandsuitkering hebben en zodanige belemmeringen hebben, dat het uitzicht op een reguliere baan vrijwel nihil is. Het is belangrijk dat ook deze mensen in staat worden gesteld, om door middel van werk, deel uit te maken te maken van en een bijdrage te leveren aan de samenleving.

Participatiebanen in het leven roepen

In haar advies stelt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) voor om participatiebanen in het leven te roepen voor personen die geen kans hebben op een reguliere baan. Het advies betreft een verruiming van de mogelijkheden om uitkeringsgeld in te zetten als loon. De VNG heeft zich in de RWI ingezet om naast het stimuleren van uitstroom van bijstandsgerechtigden naar betaalde arbeid, ook een oplossing te bieden voor mensen voor wie uitstroom geen optie is.

Geen aparte rijksregeling voor gesubsidieerde arbeid

Er wordt geen aparte rijksregeling voor gesubsidieerde arbeid in het leven geroepen, zoals die wel heeft bestaan in de vorm van Melkertbanen. Met de participatiebanen worden twee doelen bereikt: mensen doen iets terug voor hun bijstandsuitkering door maatschappelijk nuttig bezig te zijn én zij worden in staat gesteld om deel uit te maken van de samenleving. Dat is belangrijk voor het zelfrespect van mensen en voorkomt isolement .