Kunst, cultuur en media

VSB Fonds wil professionaliseringstraject voor culturele instellingen financieren

Nederlandse kunstinstellingen kunnen bij het VSB Fonds tot 1 april 2003 een aanvraag indienen voor de financiering van een professionaliseringstraject voor de eigen organisatie. Het VSB Fonds stelt de procedure open voor die kleine en middelgrote instellingen op het gebied van podiumkunsten en nieuwe media die willen doorgroeien. Daarnaast hebben ook musea en archieven (erfgoedinstellingen) de gelegenheid een aanvraag in te dienen.

Van de hakken los

"Van de hakken los" onderscheidt zich van andere professionaliseringstrajecten door de integrale en gedegen aanpak, de methodische opzet (inclusief advies, uitvoering en coaching), het projectmatige doch duurzame karakter en de focus (alleen organisaties die uniek zijn en een voorbeeldfunctie vervullen).

Via een aanpak die alle onderdelen van de organisatie beslaat, worden in de professionaliseringsslag diverse managementgebieden van de organisatie integraal in balans gebracht met de artistiek-inhoudelijke kwaliteiten en ambities. De mogelijkheid bestaat om tijdens het traject te worden bijgestaan door een coach (= uitvoeringsfase). Een traject kan over meerdere jaren lopen.

Beperkte deelname

Het aantal organisaties dat in aanmerking komt voor een bijdrage is beperkt.Voor de selectie van potentiële kandidaten zijn enkele criteria en voorwaarden vastgesteld. Zo wordt gekeken naar de stabiliteit van de organisatie, de unieke positie in het veld, de voorbeeldfunctie als organisatie voor het veld, het draagvlak binnen de organisatie voor professionalisering en de groeiverwachting.

Daarnaast mag de aanvragende instantie geen politieke en/of religieuze signatuur hebben en geen winstoogmerk. Ook gemeentelijke of provinciale instellingen zijn in principe uitgesloten.

Aanvragen

Richtlijnen, criteria en aanvraagformulier zijn verkrijgbaar via de website van het VSB Fonds of via de afdeling Voorlichting en Communicatie (telefoon 030 ?? 230 33 03 of e-mail info@vsbfonds.nl).

Na indiening van de aanvraag nemen projectadviseurs van het cluster Kunsten & Cultureel erfgoed het verzoek in behandeling en worden eventueel na een eerste selectie externe adviseurs ingezet voor analyse en plan van aanpak. Uitsluitsel over de geselecteerde organisaties wordt in de zomer van 2003 verwacht.

VSB Fonds

Het VSB Fonds wil een bijdrage leveren aan een leefbare samenleving in Nederland, met het oog op een duurzame toekomst. Een samenleving waaraan velen kunnen deelnemen. Het Fonds geeft inhoud aan dit streven door steun te verlenen aan projecten van algemeen maatschappelijk of ideëel belang, met de nadruk op initiatieven die zich kenmerken door de begrippen ontplooiing of participatie.

Het VSB Fonds is werkzaam op een breed maatschappelijk terrein: zorg en welzijn, kunst en cultuur, sport en vrije tijd, natuur en milieu. Daarbij wordt teruggegrepen op de sociaal-maatschappelijke traditie van de spaarbanken in Nederland, die het VSB Fonds sinds 1990 voortzet. In 2002 kon het VSB Fonds circa 2.000 aanvragen honoreren, voor een totaalbedrag van ruim euro 37 miljoen.