Maatschappij en samenleving

Workshop gemeente Vlaardingen werving en behoud vrijwilligers gemist?

Begin februari organiseerde de gemeente Vlaardingen de workshop werving en behoud van vrijwilligers. Heeft u die workshop gemist en bent u gevestigd in Vlaardingen? Dan is er nu de mogelijkheid om deze avond in Schiedam bij te wonen.

Over de workshop

Woensdag 2 februari 2005 hield de gemeente de workshop Werving en Behoud van Vrijwilligers. Ruim 45 deelnemers volgden de workshop. De enquête die de gemeente onlangs hield onder vrijwilligersorganisaties leverde een top 10 van interessante thema's op. Op de tweede plaats, na Sponsoring en Fondsenwerving, staat het onderwerp Werving en Behoud van Vrijwilligers. Dat er veel belangstelling voor het onderwerp is, bleek gisteren ook uit de hoge opkomst in het Visserijmuseum.

Inhoud workshop

Tijdens de workshop werd benadrukt dat aandacht voor het werven van vrijwilligers niet pas moet ontstaan als er al een tekort aan vrijwilligers is. Werving is eigenlijk altijd nodig en zou een blijvend aandachtspunt moeten zijn. Bij werving scoort 'persoonlijk contact' en 'gericht zoeken' erg hoog. Nog altijd worden via familie, vrienden of bekenden de meeste resultaten geboekt. Zeker als vooraf duidelijk is wie u zoekt: man of vrouw, leeftijd, vaardigheden, eigenschappen.

57% van de vrijwilligers geeft aan dat ze vrijwilligerswerk doen. Dit omdat daarvoor zijn gevraagd. Ook is het van belang dat vooraf duidelijk is voor welke taak iemand wordt gezocht; wat er van diegene wordt verwacht; wat een vrijwilliger van uw organisatie kan verwachten en hoeveel tijd het werk in beslag zal nemen. Vervolgens is het aan te raden om nieuwe vrijwilligers goed te begeleiden door bijvoorbeeld kennismakings- en voortgangsgesprekken te voeren.

Om misverstanden te voorkomen is het goed om het vooraf te hebben over de taakomschrijving; verantwoordelijkheden; inwerk- en begeleidingsschema; onkostenvergoeding en verzekeringen. Ook werd nog eens het belang van het tonen van waardering benadrukt. Bijna 90% van de vrijwilligers geeft aan dat het werk vooral leuk is en dat waardering er erkenning daarbij een belangrijke rol spelen.

Werkboek

Tijdens de workshop is er een werkboek uitgereikt. Dit werkboek bevat een beknopte beschrijving van de theorie, diverse checklists en een wervingsplan vrijwilligers. Aan de hand van de checklists wordt gekeken naar kansen en mogelijkheden, taakverdelingen, wervingsmiddelen en nazorg. 

Heeft u de workshop gemist? Het is mogelijk om het werkboek toegestuurd te krijgen. Mail uw adresgegevens naar coördinator vrijwilligerswerk Esmee Poldervaart, esmee.poldervaart@vlaardingen.nl.