Ondernemen en investeren

Belasting aftrek winst ondernemers

Op de redactie krijgen we regelmatig reacties met de vraag welke belastingaftrek er mogelijk is voor ondernemers. Daarom hier aandacht voor veelal mogelijkheden om de belastingdruk te verminderen. 

Onbekend bij veel ondernemers is de ondernemersaftrek. Om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek, moet de Belastingdienst je als ondernemer beschouwen. De ondernemersaftrek is het bedrag dat wordt afgetrokken van de winst, na een eventuele toevoeging aan de oudedagsreserve, en bestaat uit de volgende onderdelen: de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek, de stakingsaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Zelfstandigenaftrek

Om in aanmerking te komen voor de Zelfstandigenaftrek, moet de Belastingdienst je als ondernemer beschouwen. De Zelfstandigenaftrek is een extra aftrekpost waardoor je belastbaar inkomen daalt. Je betaalt dan minder belasting. De zelfstandigenaftrek is een onderdeel van de ondernemersaftrek.

Startersaftrek

Om in aanmerking te komen voor de Startersaftrek, moet de Belastingdienst je als ondernemer beschouwen. De startersaftrek is het bedrag dat wordt afgetrokken van de winst. De startersaftrek is onderdeel van de ondernemersaftrek en is een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

Aftrek speur en ontwikkelingswerk

Om in aanmerking te komen voor de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, moet de Belastingdienst je als ondernemer beschouwen. De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk is het bedrag dat wordt afgetrokken van de winst als u in een bepaalde periode speur- en ontwikkelingswerk heeft gedaan binnen uw organisatie. Zie ook de WBSO subsidie.

Meewerkaftrek

De meewerkaftrek is een onderdeel van de ondernemersaftrek. Als uw partner onbetaald meewerkt, kunt u na afloop van het jaar een bedrag aftrekken van uw winst: de meewerkaftrek. U moet dan wel voldoen aan het urencriterium.

Stakingsaftrek

Onderdeel van de Ondernemersaftrek. Als u uw onderneming staakt, komt u in aanmerking voor stakingsaftrek. U kunt maximaal € 3.630 aftrekken van de winst die u hebt behaald bij het staken van de onderneming.

MKB Winstvrijstelling

Onderdeel van de Ondernemersaftrek. De MKB-winstvrijstelling is een aftrekpost op uw winst. U kunt er gebruik van maken als u ondernemer bent en voldoet aan het urencriterium. De vrijstelling is 10,5% van de winst na aftrek van de ondernemersaftrek.

Meer informatie

Fiscale regelingen voor ondernemers