Maatschappij en samenleving

Jos Brink homo emancipatieprijs: Nieuwe prijs voor de bevordering van de sociale acceptatie van homoseksuelen en lesbiennes

Er komt een homo-emancipatieprijs die vernoemd is naar de vorig jaar augustus op 65-jarige leeftijd overleden televisie- en theaterpersoonlijkheid Jos Brink: de Jos Brink homo-emancipatieprijs.

Prijs

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk.

Doelgroep

De Jos Brink homo-emancipatieprijs zal worden uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich nadrukkelijk heeft ingezet voor de bevordering van de sociale acceptatie van homoseksuelen en lesbiennes.

De keuze is op Brink gevallen omdat hij nadrukkelijk géén geheim maakte van zijn homoseksuele geaardheid, geliefd was bij een breed publiek en vanwege zijn veelzijdige persoonlijkheid.

De acteur, cabaretier, musicalster, schrijver, predikant en tv-presentator heeft op verschillende wijze bijgedragen aan de verdere sociale acceptatie van homoseksuelen en lesbiennes onder de bevolking door controversiële boodschappen voor een breed publiek acceptabel te maken. Brink deed dit vanuit zijn persoonlijke visie, niet gebonden aan een bepaalde politieke stroming of politieke partij.

Daarnaast brak Brink ook in christelijk levensbeschouwelijke kringen een lans voor de erkenning van homoseksuelen.