Maatschappij en samenleving

Oproep kandidaten Jos Brink homo-emancipatieprijs

Minister Plasterk doet een oproep om te komen met kandidaten voor de Jos Brink homo-emancipatieprijs. Eén keer in de twee jaar kent de regering de Jos Brink homo-emancipatieprijs toe aan mannen, vrouwen, groepen of instellingen die een fundamentele bijdrage leveren of hebben geleverd aan de verbetering van de positie van homoseksuelen in de Nederlandse samenleving. Deze homo-emancipatieprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstvoorwerp. Deze regeringsprijs zal in 2009 voor het eerst uitgereikt worden.

Criteria Jos Brink Homo emancipatieprijs

Om voor de prijs in aanmerking te komen moet iemand een fundamentele bijdrage leveren of hebben geleverd aan het bevorderen van de sociale acceptatie van homoseksuelen in de Nederlandse samenleving en daarmee het homo-emancipatieproces.

De bijdrage heeft betrekking op een onderwerp dat in of voor de homobeweging belangrijk is of veel heeft betekend voor de maatschappelijke acceptatie van homoseksuelen in Nederland of daarbuiten (en moet aansluiten op de actualiteit en de prioriteiten in het overheidsbeleid).

De prijs is een oeuvre prijs. Kandidaten kunnen alleen bij leven worden voorgedragen. Uitgesloten zijn personen, groepen of instellingen die subsidie van het Rijk hebben ontvangen voor de ingezonden activiteit(en).

Inzendingen

Voorstellen voor kandidaten voor de prijs kunnen schriftelijk worden ingediend tot en met 31 januari 2009. 

De jury bestaat uit Wim van de Camp (voorzitter), Sonja Barend, Erwin Olaf, Claudia de Breij en Sophie Hilbrand