Onderwijs

Subsidie voor opleidingen machinisten ERTMS level-1

De Tijdelijke subsidieregeling opleiding machinisten ERTMS level-1 is een subsidie, als bijdrage in de kosten voor het volgen van een opleiding om machinisten op te leiden en bevoegd te laten worden om locomotieven onder ERTMS level-1 over de havenspoorlijn te laten rijden.

De volgende ERTMS level-1 opleidingen komen voor een subsidie in aanmerking: opleiding van machinisten die reeds opgeleid zijn voor level-2 en een aanvullende level-1 opleiding nodig hebben en opleiding van machinisten die op de havenspoorlijn ingezet worden en geen voorkennis van ERTMS hebben. De subsidie wordt verstrekt voor duidelijke activiteiten en betreft een vast bedrag per opleiding. Dit is de reden dat gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid dat de subsidiebeschikking een beschikking tot subsidievaststelling is zonder voorafgaande verleningsbeschikking. (artikel 4:43 Algemene wet bestuursrecht). Dit is opgenomen in artikel 8.

Subsidiebedragen

Het totale bedrag dat een vervoerder ingevolge de de-minimisverordening mag ontvangen is € 200.000,– Indien uit de aanvraag blijkt dat de aanvrager boven dit bedrag uitkomt zal hiermee bij de subsidieverlening rekening worden gehouden. Dit betekent overigens ook dat een subsidieaanvrager die alleen van deze de-minimissubsidie gebruik maakt niet meer dan € 200.000,– aan subsidie op basis van deze regeling kan ontvangen. De toetsing of de onderneming voldoet aan de voorwaarde aangaande de periode van reeds verleende de- minimissteun en de hoogte vindt mede plaats aan de hand van de verklaring die de aanvrager daarover moet invullen. Voor de goede orde zij opgemerkt dat als er gesproken wordt over de periode van drie belastingjaren het gaat om het betrokken belasting jaar en de in de twee voorafgaande belastingjaren.

Beperkingen subsidie

Geen subsidie wordt verstrekt als de subsidieontvanger een onderneming in moeilijkheden is in de zin van de communautaire richtsnoeren inzake reddings- en herstructureringssteun aan ondernemingen in moeilijkheden (Pb EU C 244/2). Deze bepaling is specifieker dan hetgeen in artikel 4:35, derde lid onderdeel b, Algemene wet bestuursrecht is opgenomen. Tevens kan geen subsidie worden vastgesteld als de subsidieontvanger al het maximale bedrag van de de-minimissteun heeft ontvangen, of als de subsidieontvanger al subsidie van een ander bestuursorgaan heeft ontvangen voor de opleidingen.