Vijf interessante subsidies voor ouderen die je moet kennen

Nog te vaak komen ouderen in een sociaal isolement terecht, worden dementerende bejaarden te veel aan hun lot overgelaten of is er te weinig budget voor uitjes. Jammer, omdat er interessante subsidiemogelijkheden zijn voor ouderen en bejaarden. We geven je vijf interessante mogelijkheden en vertellen hoe je nog meer regelingen op dit gebied kunt vinden.

Dementerende ouderen

Een onderwerp dat me aan het hart ligt, vooral omdat het me voor alle betrokkenen zeer frustrerend lijkt.
Gelukkig vertrekt Brentano’s subsidies gericht op dementie bij ouderen.
Een fonds dat zich niet specifiek richt op ouderen, maar wel op de (geestelijke) gezondheidszorg en dementie is t Luykje.

Sociaal isolement en eenzaamheid

Een veel voorkomend probleem onder ouderen is het ontstaan van een sociaal isolement, niet zelden veroorzaakt door het door de leeftijd wegvallen van het eigen netwerk. Fondsen als het Sint Laurensfonds en het al eerder genoemde Brentano’s  verstrekken subsidie voor projecten op dit gebied.

En het fonds met de mooie naam "Omalieffonds" verstrekt subsidie voor initiatieven die de vereenzaming van bejaarden vermindert door maatschappelijke betrokkenheid te versterken. 

Kunst, cultuur en media

Of het nu gaat om muziektherapie, een muziekavond in een verzorgingstehuis of het bijwonen van een concert, en zijn een aantal fondsen die dit mede ondersteunen, zoals het Pronkjewail Fonds. Dit fonds bijvoorbeeld verstrekt subsidie voor initiatieven die ouderen laten participeren door middel van kunst en cultuur. De subsidie kan worden aangevraagd door particulieren en professionals uit zorg, welzijn en cultuur.

500+ andere subsidiemogelijkheden

Het bovenstaande lijstje is een creatieve uitspatting van een aantal subsidiemogelijkheden voor ouderen. Wil je echt fanatiek aan de slag met het vinden en aanvragen van subsidies en fondsen voor projecten gericht op ouderen en bejaarden, dan kun je het beste onderstaande zoekfilters als startpunt gebruiken.

Om van onderstaande zoekfilters gebruik te kunnen maken moet je ingelogd zijn als lid van Fondswervingonline.

Projecten ouderen: Subsidies en fondsen specifiek gericht op ouderen
Logischerwijs het eerste filter dat je gebruikt wanneer je subsidies en fondsen zoekt voor projecten gericht op ouderen en bejaarden.
Het aantal opgenomen subsidies en fondsen varieert dagelijks, maar momenteel zijn het er ca. 63.
Je komt hier via: Menu Regelingen > Zoekfilter Activiteiten > Ouderen

Projecten ouderen: Subsidies en fondsen gericht op zorg en welzijn
Ouderen en ouderenzorg valt binnen zorg en welzijn. Verrassend veel subsidieverstrekkers en met name fondsen verstrekken subsidie voor projecten op het gebied van zorg en welzijn, maar maken hierin verder geen onderscheid anders dan dat de aanvrager bijvoorbeeld een non-profit moet zijn, of in het bezit van een ANBI.

Mocht je wat tijd hebben dan is het zonder meer de tweede optie bij het vinden van subsidies en fondsen voor projecten gericht op ouderen.

Het aantal opgenomen subsidies en fondsen varieert dagelijks, maar momenteel zijn het er ca. 562
Je komt hier via: Menu Regelingen > Zoekfilter Interessegebied > Zorg en welzijn

Projecten ouderen: Subsidies en fondsen gericht op maatschappelijke projecten
Projecten voor ouderen, bijvoorbeeld een project om de eenzaamheid onder ouderen te doorbreken, hebben vaak een maatschappelijk aspect. 
Via het menu Menu Regelingen > Zoekfilter Interessegebied > Maatschappij en samenleving kun je de subsidies en fondsen vinden die actief zijn op dit gebied.

Verder lezen?

Direct aan de slag met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project

Word ook lid

  • Actuele informatie over bijna 2000 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten
  • Per regeling alle relevante informatie die je nodig hebt, incl. aanvraagformulieren
  • Toegang tot regelingen die je nergens anders kunt vinden
  • Handige dossiers helpen je op weg
  • Dagelijks uitgebreid en bijgewerkt
  • We bestaan inmiddels 15 jaar, en zijn hiermee een van de meest ervaren partijen
  • Je bent al lid voor slechts € 30,- per maand