Bouw en monumentenzorg

Bijdrage 128 miljoen Euro voor masterplan nieuw Haags Centraal Station

De gemeente Den Haag kan beginnen met een ingrijpende vernieuwing van het Centraal Station. De twee betrokken ministeries hebben donderdag hun goedkeuring gegeven aan het Masterplan Den Haag Nieuw Centraal.

Rijksbijdrage

De grootscheepse vernieuwingsoperatie is nodig om het Haagse hoofdstation voor te bereiden op de komst van Randstadrail (in 2006) en de hogesnelheidstrein (een jaar later). Ook vijf andere stationsgebieden krijgen binnenkort een flinke opknapbeurt om ze geschikt te maken voor de hogesnelheidslijn (de zogeheten Nieuwe Sleutelprojecten).

De bouwactiviteiten in Den Haag starten volgend jaar. Het rijk levert voor de realisatie een bijdrage van 128 miljoen euro. Van dat bedrag neemt Verkeer en Waterstaat 79 miljoen voor zijn rekening, bedoeld voor de bouw van een nieuwe OV-terminal. VROM betaalt 49 miljoen voor de ontwikkeling van de stedelijke kwaliteit in het gebied rondom het station.

Bijdrage marktpartijen

Marktpartijen dragen in totaal 500 miljoen euro bij. Aan de goedkeuring van het huidige plan is wel een voorwaarde verbonden. Enkele kritische kanttekeningen van rijksbouwmeester Jo Coenen dienen nog in de plannen te worden verwerkt. 

Meer informatie

Subsidies, fondsen en financieringen transport, verkeer en infrastructuur