Kunst, cultuur en media

Media 2007: subsidies audiovisuele sector

Negen van de tien Europese films die buiten de grenzen van het land van herkomst worden gedistribueerd ontvangen financiële steun van het Media 2007 programma. Het MEDIA programma speelt dan ook een grote rol in het subsidiëren en ondersteunen van de Europese audiovisuele sector. Ook de gamesector valt onder deze regeling.

Media 2007

Het Media 2007 programma is een Europese subsidie. Doel van het programma is om het concurrentievermogen van de Europese audiovisuele industrie veilig te stellen en de circulatie van Europese audiovisuele werken te bevorderen (fictie-, documentaire-, animatie- en multimediaproducties). Het programma ondersteunt onafhankelijke Europese producenten, distributeurs en organisatoren van trainingsinitiatieven, promotieactiviteiten en festivals.

Looptijd

De looptijd van de subsidieregeling is vastgesteld van 2007 t/m 2013.

Budget

Het budget voor Media 2007-2013 is vastgesteld op €755 miljoen. Dit bedrag zal verdeeld moeten worden tussen 32 landen in een tijdsbestek van zeven jaar. Bijna 65% van dit bedrag zal dienen om de circulatie van Europese werken in andere landen van Europa en de wereld te vereenvoudigen.

De 755 Miljoen euro van MEDIA 2007 zal voornamelijk dienen voor de fasen voorafgaand aan de audiovisuele productie, namelijk de ontwikkeling van Europese audiovisuele werken, en de verwerving en verbetering van vaardigheden op audiovisueel gebied. Daarnaast richt het zich op de fasen na afloop van de audiovisuele productie, namelijk de distributie, de bioscoopexploitatie en de promotie van Europese audiovisuele werken. De digitalisering moet op doorslaggevende wijze bijdragen tot de versterking van de audiovisuele sector.

Actiepunten

Het budget wordt in vijf deelgebieden gestructureerd, te weten:

  • Training
  • Ontwikkeling
  • Distributie
  • Promotie
  • Nieuwe technologieën (zgn. Pilot Projecten)

Opvolger

Inmiddels is dit programma overgegaan het Creative Europe Programma (2014-2020).

Meer informatie

Subsidies voor media