Innovatie en technologie

Subsidie voor het voeren van rechtszaken om onze digitale mensenrechten te beschermen

Als het gaat om onze digitale mensenrechten lijken we redelijk gedwee. Wel vreemd aangezien overheden en bedrijven onze digitale rechten regelmatig schenden. Maar worden de digitale rechten van burgers geschonden dan? Eh ja, kijk maar naar de toeslagenaffaire. Of naar het discriminerende gebruik van technologie. En wat dacht je van de profilering via algoritme door overheids- en particuliere actoren? Om de mensenrechten in digitale context te kunnen beschermen kun je als non-profit instelling, pro deo advocaat of als procespartij een internationale subsidie aanvragen. Interessant is dat je ook subsidie kunt aanvragen voor het voorbereiden van juridische procedures. Wanneer het gaat om een internationale procedure kun je hierdoor bijvoorbeeld kijken in welke Europese lidstaat je deze zaak het beste kunt starten. Er is geen maximum subsidiebedrag vastgesteld. Hierbij moet ik wel vermelden dat de subsidie over het algemeen niet meer dan € 100.000 bedraagt. Je kunt de subsidie overigens vanuit heel Europa online aanvragen gedurende de aanvraagperiode.

Subsidie voor onderzoek en procesvoering

Ik vertelde het je al, het fonds verstrekt subsidie voor procesvoering over digitale rechten in Europa die bijdraagt tot de bevordering van onze mensenrechten in de digitale context.

Een hele mond vol maar het gaat er eigenlijk om dat je subsidie kunt aanvragen voor ondersteuning bij procesvoering en onderzoek voorafgaand aan geschillen.

Ondersteuning bij procesvoering
Ondersteuning bij de behandeling van een zaak bij verschillende instanties.
Vanaf de eerste aanleg tot en met het uiteindelijke beroep.
Voorbeeld: een zaak voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tegen het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door de politie.

Onderzoek voorafgaand aan geschillen
Ondersteuning van activiteiten ter voorbereiding van geplande rechtszaken.
Dit kan juridisch onderzoek zijn, het verzamelen van bewijsmateriaal, het identificeren van eisers en projectpartners, etc.
Voorbeeld: een vergelijkende studie tussen drie EU-rechtsgebieden om te bepalen welk rechtsgebied de beste opties biedt om een specifieke kwestie in het kader van een EU-richtlijn aan te pakken.

Het recht van individuen op privacy

Je kunt o.a subsidie aanvragen voor het recht van individuen op privacy, waaronder:

  • Beschermen van personen tegen ongerechtvaardigd overheidstoezicht
  • De reikwijdte van de bescherming van persoonsgegevens in het kader van de GDPR verduidelijken
  • De rechten van consumenten met betrekking tot het ongeoorloofd verzamelen en delen van persoonsgegevens handhaven

Bescherming en bevordering van de vrije online informatiestroom

Ook kun je subsidie aanvragen voor juridische activiteiten gericht op het beschermen en bevorderen van vrije online informatiestromen, waaronder:

  • Aanvechten van ongerechtvaardigde blokkering, filtering en verwijdering van online-inhoud, platforms of diensten
  • Ervoor zorgen dat online-inhoud wordt beschermd tegen onrechtmatig gebruik van auteursrechten
  • Ervoor zorgen dat netneutraliteit en het beginsel van gelijke toegang tot het internet in de praktijk worden bevorderd en geëerbiedigd

Bij het gebruik en het ontwerp van technologie moet verantwoording wordt afgelegd, transparantie wordt betracht en mensenrechtennormen worden nageleefd

Een lange zin maar wel belangrijk als je er over nadenkt: ervoor zorgen dat bij het gebruik en het ontwerp van technologie verantwoording wordt afgelegd, transparantie wordt betracht en mensenrechtennormen worden nageleefd

Niet het minste onderwerp wat mij betreft:

  • Ervoor zorgen dat de mensenrechten worden geëerbiedigd bij de toepassing van technologie door rechtshandhavingsinstanties, bijvoorbeeld in het kader van voorspellend politiewerk
  • De transparantie bij algoritmische besluitvorming en profilering door overheids- en particuliere actoren te maximaliseren
  • Normen vaststellen om individuen te beschermen tegen het discriminerende gebruik van technologie

Organisaties of personen die digitale rechten in Europa willen beschermen en bevorderen

De subsidie kan worden aangevraagd door organisaties of personen die digitale rechten in Europa willen beschermen en bevorderen.

Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld ngo's en andere entiteiten die een doelstelling van algemeen belang nastreven zoals bijvoorbeeld stichtingen en verenigingen.

Maar de subsidie kan ook worden aangevraagd door pro deo-advocaten en andere procesvoerders die digitale rechten in Europa willen beschermen en bevorderen.

Interessant hierbij is dat de subsidie kan worden aangevraagd door organisaties uit alle lidstaten van de Raad van Europa.

Subsidie

Het fonds kent geen vast subsidiebedrag. Elke zaak wordt afzonderlijk bekeken.
Je moet niet bang zijn om te vragen wat je nodig denkt te hebben.
Wel moet je alle gevraagde uitgaven in je aanvraag motiveren.

Meer informatie 

Meer informatie of online aanvragen subsidie.

Andere subsidies op het gebied van mensenrechten

Natuurlijk zijn er meer subsidies en fondsen op het gebied van mensenrechten.
Onderstaand alvast een actueel overzicht.

Gerelateerde fondsen en subsidies