Kunst, cultuur en media

Subsidie voor kwaliteits-documentaires van jonge makers

Jonge talentvolle filmmakers hebben tot 3 december de tijd een synopsis op te sturen voor het ontwikkelen en maken van kwaliteits-documentaires met een cinematografisch en onconventioneel karakter. De subsidie voor script-ontwikkeling is maximaal € 7.500,-., het budget voor realisering is maximaal € 60.000,-. Dit project staat open voor in Nederland wonende documentairemakers.

Over de subsidie

De Subsidie voor kwaliteits-documentaires met een cinematografisch en onconventioneel karakter. Jonge regisseurs én producenten worden in de gelegenheid gesteld ervaring op te doen, waarna de sprong naar volwaardige, lange producties kan worden gemaakt.
Binnen dezelfde kaders - televisie en bioscoop – waarin zij later zullen opereren, krijgen die makers nu de kans hun talenten te ontplooien. De films worden begeleid.

Filmplannen kunnen, na selectie door publieke omroepen en Filmfonds, een toekenning krijgen voor ontwikkeling: voor research en het schrijven van een documentairescript. Na uitwerking tot een script vindt opnieuw selectie plaats door publieke omroepen en Filmfonds voor mogelijke realisering. 

Doelgroep

Dit project staat open voor in Nederland wonende documentairemakers die OF minimaal één (korte) documentaire hebben gemaakt waarin hun talent en ambitie zichtbaar is en die bovendien op landelijke of regionale televisie is uitgezonden of bioscooproulatie heeft gehad OF die een audiovisuele opleiding (of School voor Journalistiek) hebben afgerond, waarbinnen een (korte) documentaire werd gerealiseerd.

Regisseurs zijn niet verbonden aan een omroep en kunnen een voorstel indienen samen met een producent waarmee ze graag willen werken. De regisseur en de producent mogen niet één en dezelfde persoon zijn.
Projecten worden ingediend door een productiemaatschappij en alleen plannen van onafhankelijke documentaire producenten worden behandeld. De voorkeur wordt gegeven aan beginnende producenten met een relevante opleiding. 

Subsidie

De lengte van de films is 25 minuten, het budget voor script-ontwikkeling is maximaal € 7.500,- met daarbij de optie voor een extra € 750 voor een coach; het budget voor realisering is maximaal € 60.000,-.

Voorwaarden

Onderwerpkeuze en filmische vormgeving zijn van cruciaal belang waarbij de volgende punten een rol kunnen spelen:

  • Verhalen spelen zich in het heden af, geen historische documentaires; verwijzingen naar het verleden zijn wel mogelijk
  • Human-interest of over maatschappelijke onderwerpen, grenzen aftastend op een toegankelijke manier
  • Een duidelijk Nederlandse link
  • Tegendraads, nieuwsgierig, niet moralistisch, spontaan, betrokken, gedurfd, optimistisch, speels, jong van geest, kritisch, humoristisch, positief, niet cynisch
  • De maker stelt zich kwetsbaar op. Zijn passie is voelbaar. Sfeer, toon en de verrassende vorm zijn bepalend: prikkelend, verhalend en vooral ook cinematografisch

Restricties

In een aantal gevallen komt een aanvraag niet in aanmerking voor een bijdrage:

  • Filmplannen die niet aan voornoemde voorwaarden voldoen.
  • Filmplannen die eerder zijn afgewezen door het Filmfonds.
  • Filmplannen die eerder zijn ingediend voor Teledoc Campus, behalve wanneer een publieke omroep of het Filmfonds toestemming verleent tot een tweede indiening
  • Filmplannen die al subsidie hebben verkregen voor ontwikkeling van een ander fonds

Aanvragen

Ga naar de subsidie voor jonge documentairemakers.

Andere subsidies en fondsen voor film en documentaires

Gerelateerde fondsen en subsidies