Subsidies
Fondsen

Subsidie voor jonge documentairemakers

Subsidie gericht op de ontwikkeling van documentaire talent, waarbij teams van jonge regisseurs en producenten de gelegenheid krijgen ervaring op te doen met het ontwikkelen en maken van kwaliteits-documentaires met een cinematografisch en onconventioneel karakter. Filmplannen kunnen een subsidie krijgen voor ontwikkeling en realisatie. In totaal bedraagt de subsidie maximaal 67.500 euro per filmproject.

Jaarbudget:
Variabel
Per uitgifte
Afhankelijk van aanvraag
Indientermijn:
-

Realiseer jouw ambitie

Realiseer jouw ambitie

Meld je hier aan

Toepassing

Subsidie voor kwaliteits-documentaires met een cinematografisch en onconventioneel karakter. Jonge regisseurs én producenten worden in de gelegenheid gesteld ervaring op te doen, waarna de sprong naar volwaardige, lange producties kan worden gemaakt.
Binnen dezelfde kaders - televisie en bioscoop – waarin zij later zullen opereren, krijgen die makers nu de kans hun talenten te ontplooien. De films worden begeleid.

Filmplannen kunnen, na selectie door publieke omroepen en Filmfonds, een toekenning krijgen voor ontwikkeling: voor research en het schrijven van een documentairescript. Na uitwerking tot een script vindt opnieuw selectie plaats door publieke omroepen en Filmfonds voor mogelijke realisering. 

Doelgroep

Dit project staat open voor in Nederland wonende documentairemakers die OF minimaal één (korte) documentaire hebben gemaakt waarin hun talent en ambitie zichtbaar is en die bovendien op landelijke of regionale televisie is uitgezonden of bioscooproulatie heeft gehad OF die een audiovisuele opleiding (of School voor Journalistiek) hebben afgerond, waarbinnen een (korte) documentaire werd gerealiseerd.

Regisseurs zijn niet verbonden aan een omroep en kunnen een voorstel indienen samen met een producent waarmee ze graag willen werken. De regisseur en de producent mogen niet één en dezelfde persoon zijn.
Projecten worden ingediend door een productiemaatschappij en alleen plannen van onafhankelijke documentaire producenten worden behandeld. De voorkeur wordt gegeven aan beginnende producenten met een relevante opleiding. 

Subsidie

De lengte van de films is 25 minuten, het budget voor script-ontwikkeling is maximaal € 7.500,- met daarbij de optie voor een extra € 750 voor een coach; het budget voor realisering is maximaal € 60.000,-.

Voorwaarden

Onderwerpkeuze en filmische vormgeving zijn van cruciaal belang waarbij de volgende punten een rol kunnen spelen:

  • Verhalen spelen zich in het heden af, geen historische documentaires; verwijzingen naar het verleden zijn wel mogelijk
  • Human-interest of over maatschappelijke onderwerpen, grenzen aftastend op een toegankelijke manier
  • Een duidelijk Nederlandse link
  • Tegendraads, nieuwsgierig, niet moralistisch, spontaan, betrokken, gedurfd, optimistisch, speels, jong van geest, kritisch, humoristisch, positief, niet cynisch
  • De maker stelt zich kwetsbaar op. Zijn passie is voelbaar. Sfeer, toon en de verrassende vorm zijn bepalend: prikkelend, verhalend en vooral ook cinematografisch

Restricties

In een aantal gevallen komt een aanvraag niet in aanmerking voor een bijdrage:

  • Filmplannen die niet aan voornoemde voorwaarden voldoen.
  • Filmplannen die eerder zijn afgewezen door het Filmfonds.
  • Filmplannen die eerder zijn ingediend voor Teledoc Campus, behalve wanneer een publieke omroep of het Filmfonds toestemming verleent tot een tweede indiening
  • Filmplannen die al subsidie hebben verkregen voor ontwikkeling van een ander fonds

Aanvragen

Aanvragen per e-mail/digitaal bij CoBO: cobo@cobofonds.nl ( bij onderwerp vermelden: Teledoc Campus en jaartal & maand).

Meesturen

  • Een synopsis van max. 2 pagina’s, daarnaast 1 pagina A4 voor regievisie (om een beeld te geven van persoonlijke stijl) en motivatie. Pagina’s zijn geschreven in leesbaar corps, voorzien van (werk)titel, auteur, datum en een nummering
  • Duidelijke curricula vitae/filmografieën van de regisseur en de producent, die zijn voorzien van adres, telefoonnummer en e-mail adres. Uit het CV dient te blijken of de indieners voldoen aan de criteria. In de filmografie dienen van vermelde films te worden aangegeven:
    • De lengtes
    • Of de film in het kader van een opleiding is gemaakt
    • Uitzenddatum en naam van de omroep indien uitgezonden
    • Gegevens over een eventuele bioscooproulatie (aantallen vertoningen, waar)
  • Van het onderwerp (hoofdkarakters/organisaties of voornaamste betrokkene(n) uit het filmplan) dient een schriftelijke verklaring van toestemming c.q. medewerking te worden bijgevoegd
  • Relevant eerder werk dient via een link bekeken te kunnen worden. De link wordt meegestuurd in de aanvraag
  • Het geheel (plan, toelichting en curricula vitae) beslaat niet meer dan 4 pagina´s exclusief een eventuele verklaring van toestemming

Indientermijn

Hulp nodig met je aanvraag?

Alles leuk en aardig horen we je zeggen, maar ik ben geen specialist. Maar wij wel! Kom je er niet aan uit? We helpen je graag op weg via onze uitgebreide kennisbank, ons unieke stappenplan en een on demand webinar.

Vertel me meer
Webinar subsidieaanvragen fondswervingonline fondswerving

Contact

Funding informatie

Wij ondersteunen deze organisatie types
Bedrijf Particulier
Onze aandacht gaat uit naar
Kunst, cultuur en media
Wij zijn werkzaam in
Nederland Provincie Drenthe Provincie Flevoland Provincie Friesland Provincie Gelderland Provincie Groningen Provincie Limburg Provincie Noord-Brabant Provincie Noord-Holland Provincie Overijssel Provincie Utrecht Provincie Zeeland Provincie Zuid-Holland
Deel deze pagina

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden