Sport recreatie en evenementen

Subsidie voor meer bewegen en sport

Brunssum wil bewegen en sporten in de eigen gemeente stimuleren. Daarbij gaat het in het bijzonder om de doelgroepen jongeren, ouderen en gehandicapten. Samen met de gemeenten Onderbanken en Simpelveld wil Brunssum hiervoor een beroep doen op een landelijke subsidie van ruim 600.000 euro. Met dat geld willen de drie gemeenten nieuwe sport- en bewegingsinitiatieven ontwikkelen, samen met wijkteams, sportverenigingen en scholen. Op dinsdag 8 juli neemt de raad van Brunssum een besluit over deze subsidie-aanvraag.

Landelijke subsidieregeling breedtesportimpulsregeling

De rijksoverheid introduceerde de breedtesportimpulsregeling: een subsidie voor gemeenten om nieuwe sportprojecten mogelijk te maken. Het idee achter deze subsidieregeling is simpel: Nederlanders bewegen te weinig, terwijl sporten toch zo vele voordelen heeft.

Sport is niet alleen gezond, het is ook leuk om te doen. En sport heeft ook een belangrijk maatschappelijk effect: het brengt mensen bij elkaar en is daarmee een sociaal bindmiddel. Wethouder Jan Steiner van Sport: "Onderzoek van de GGD laat zien dat de gezondheid van de Brunssumer slechter is dan het landelijk gemiddelde. Het college van B&W heeft naar aanleiding daarvan besloten dat we de mensen willen stimuleren om meer te bewegen en te sporten.

De breedtesportimpulsregeling is een uitgelezen kans om in Brunssum een groot aantal aansprekende sportprojecten van de grond te krijgen." Belangrijk hierin, zo benadrukt de wethouder, zijn de doelgroepen jongeren, ouderen en gehandicapten. "Jongeren omdat jong geleerd nou eenmaal oud gedaan is. Ouderen omdat goed bewegen bijdraagt aan een gezonde oude dag waarin mensen langer zelfstandig kunnen wonen en leven. En gehandicapten omdat ze via sport op een speelse en natuurlijke wijze kunnen meedoen in onze samenleving.

Subsidie Sportprojecten

De gemeente Brunssum wil de subsidie gebruiken voor een groot aantal sportprojecten. 

  • Het inrichten van een sportserviceloket. Dit wordt een centraal loket waar de inwoners van Brunssum, Onderbanken en Simpelveld terecht kunnen met alle vragen op het gebied van sport. De medewerkers van het loket geven voorlichting en verwijzen desgevraagd door. Het loket is bereikbaar via een fysieke balie, een eigen telefoonnummer en een eigen website. De medewerkers zullen verder een sportvrijwilligersbank beheren en cursussen aanbieden aan verenigingen en vrijwilligers.
  • Het stimuleren van beweging en sport bij ouderen. Alle inwoners van Brunssum, Onderbanken en Simpelveld van 55 jaar en ouder zullen benaderd worden voor een onderzoek naar leef- en bewegingsgewoontes. Mensen die meedoen en waarvan blijkt dat ze onvoldoende bewegen, worden vervolgens gevraagd aan te geven in welke takken van sport of actieve recreatie ze graag iets zouden willen ondernemen. Op basis van die behoefte ontwikkelt de gemeente een aantal sportprojecten (bijvoorbeeld georganiseerd wandelen, fietsen of zwemmen).
  • Het stimuleren van beweging en sport bij jongeren. Lagere scholen kunnen gebruik maken van de diensten van een bewegingsconsulent. Deze consulent kan, samen met de leerkrachten, het gymonderwijs verbeteren (bijvoorbeeld door het introduceren van nieuwe sporten en spelen). Jongeren worden verder gestimuleerd om, buiten de school, kennis te maken met sport, bijvoorbeeld via introductieregelingen bij sportverenigingen. Ook wil de gemeente door de uitgifte van een speciale sportpas (die kortingen geeft op bijvoorbeeld sportabonnementen en aanschaf van sportartikelen) de drempel voor het beoefenen van sport verlagen.
  • Ook zal sportdeelname op wijk- en buurtniveau worden gestimuleerd. Wijkteams, scholen of verenigingen die activiteiten (wijktoernooien, zeskampen) in de eigen buurt willen organiseren, kunnen daarbij ondersteuning krijgen van de gemeente. Zo schaft de gemeente sportpakketten aan die ingezet kunnen worden tijdens evenementen, zoals streettennis of streetvoetbal.
  • Het stimuleren van beweging en sport bij gehandicapten. Hiervoor zullen nog voorstellen worden uitgewerkt. 

Meer informatie

Subsidies sport