Kunst, cultuur en media

Subsidie voor vijf internationale cultuurprojecten

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt 871.893 euro subsidie beschikbaar voor zes internationale cultuurprojecten. Dit geld komt uit het HGIS cultuurbudget (Homogene Groep Internationale Samenwerking) waarmee projecten worden gesteund die iets nieuws toevoegen aan de internationale profilering van de Nederlandse cultuur. In totaal bedraagt het HGIS-cultuurbudget ruim 11 miljoen euro.

Internationale cultuurprojecten

De volgende projecten hebben subsidie gekregen:

  • De Stichting Nederlands Filmmuseum krijgt 150.000 euro voor de Historische presentatie Nederlandse films in de VS.
    Op uitnodiging van de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences organiseert het Filmmuseum in het voorjaar een retrospectief van 20 Nederlandse speelfilms. Dit programma start in Los Angeles en gaat daarna reizen langs cinematheken in de VS en Canada.
  • De Stichting Institute for Housing and Urban Development Studies krijgt 334.193 euro voor de tweede fase van het project Elmina Cultural Heritage and Management Programma. Hiermee kunnen drie projecten ten behoeve van het behoud van het gemeenschappelijk Nederlands/Ghanees cultureel erfgoed in Elmina worden uitgevoerd: het herstel van de Nana Estiapa Memorial Hall en de 19e eeuwse kapel, de renovatie en revitalisatie van het 19e eeuwse koopmanshuis Boham en de Nederlandse begraafplaats.
  • De stichting Fotografie Noorderlicht krijgt 140.000 euro voor de Fotomanifestatie Noorderlicht, Global Detail (6 september t/m 12 december). De manifestatie richt zich op internationale samenwerking en uitwisseling op het terrein van de documentaire fotografie.
  • De Stichting Dutch Jazz Connection krijgt 147.700 euro voor het Impulsproject circuitvorming voor Nederlandse Jazz in het buitenland. Dit project beoogt structurele samenwerking tussen Nederlandse aanbieders en buitenlandse afnemers. De activiteiten vinden plaats in Frankrijk, Japan en Italië. Als sluitstuk wordt in december in Nederland een (tweejaarlijkse) Dutch Jazz Meeting gehouden.
  • De Stichting Notorious Film Distributie krijgt 60.000 euro voor de 7e editie van Afrika in the Picture, een sinds 1987 tweejaarlijks terugkerend internationaal festival in Amsterdam over de Afrikaanse diaspora. Het festival heeft zich ontwikkeld tot het grootste Afrikaanse filmfestival in Europa en stelt naast een cinematografisch overzicht met name de sociaal-maatschappelijke context van de Afrikaanse diaspora centraal.

Doelstelling HGIS-Cultuursubsidies

De HGIS-Cultuursubsidies zijn bedoeld om het internationale cultuurbeleid een extra stimulans te geven. Het HGIS-Cultuurprogramma is in 1997 ingesteld voor culturele projecten die het buitenlandbeleid en het internationale cultuurbeleid beter integreren. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen kunst, cultuur en media