Twee verassende subsidies waarmee je je als kunstenaar kunt vernieuwen

Het valt als zelfstandig kunstenaar niet altijd mee: werk maken dat je artistieke zelfvoldoening geeft en voldoende inkomsten genereren. Fondswervingonline wil autonome kunstenaars graag een steuntje in de rug geven en trapt daarom vandaag af met twee interessante subsidies die jou als kunstenaar in staat stellen je te blijven vernieuwen en tegelijk inkomsten te verwerven. De subsidie is afhankelijk van het project en de subsidie, maar bedraagt maximaal € 50.000. In dit artikel meer informatie over twee subsidies waarmee je je als kunstenaar kunt vernieuwen.

Je verder kunnen ontplooien als kunstenaar, of een geheel nieuwe richting inslaan

De eerste subsidie voor kunstenaars die we bij jou, als zelfstandig kunstenaar, onder de aandacht willen brengen is een subsidie die graag een opstapje wil bieden voor talentvolle kunstenaars. Interessant is dat deze subsidie ook voor beginnende kunstenaars uitkomst kan bieden.

Bij de ondersteuning kun je denken aan een stipendium ter bevordering van een masteropleiding, een artist-in-residency, een bijzondere kunstpublicatie of het (mede) mogelijk maken van een soloproject dat jou als kunstenaar verder brengt in je professionele loopbaan.

Interessant aan deze subsidie ook mogelijkheden biedt wanneer je als kunstenaar een nieuwe richting wilt opslaan, bijvoorbeeld omdat je je jezelf wilt blijven ontwikkelen.

De subsidie kan ook door culturele instellingen worden aangevraagd, maar is met name bestemd voor individuele kunstenaars.

Per jaar is er circa € 294.671 subsidie beschikbaar.

Samenwerking tussen kunstenaars en wetenschap

De tweede subsidie voor kunstenaars die we bij jou, als zelfstandig kunstenaar, onder de aandacht willen brengen is een subsidie gericht op samenwerking tussen kunstenaars en en wetenschap. 

Een samenwerking tussen jou en wetenschappers is op zich al vernieuwend, en schept bovendien tal van mogelijkheden. 

Als aanvragende kunstenaar mag je namelijk werkzaam zijn in alle denkbare kunst- en ontwerp disciplines.
Hetzelfde geldt voor de betrokken wetenschappers, deze mogen ook uit alle mogelijke wetenschappelijke domeinen komen.

De concretisering van de projecten kan bovendien uiteenlopend van inhoud en vorm zijn.

Interessant bij deze subsidie is dat er sprake is van een samenwerking op grond van gelijkwaardigheid en dat het plan in hoge mate onderzoekend en/of experimenteel van aard is.

Bij deze subsidie is het overigens mogelijk met internationale partners samen te werken. Je zou dus ook met wetenschappers uit een ander land kunnen samenwerken voor je project.

De maximale bijdrage per project is € 50.000, maar beslaat nooit meer dan 50% van de totale kosten.

Meer informatie of direct online aanvragen

Andere subsidies voor kunstenaars

Natuurlijk zijn er meer subsidies voor kunstenaars. Onderstaand alvast een actueel overzicht.

 • Subsidie voor privé personen en organisaties en projecten met een maatschappelijk belang

  Financieel ondersteunen van privépersonen die daarvoor in aanmerking komen naar oordeel van het fonds. Hierbij kan het o.a. gaan om studiedoeleinden, medische behandeling, operatiekosten, ziektekosten...
 • Beurs voor Flevolands kunstenaars

  Het fonds verstrekt beurzen aan jonge mensen tussen de 18 en 25 jaar, die een kunst en cultuuropleiding volgen en hun talent verder willen ontwikkelen. Belangrijk hierbij is dat je voor jezelf een...
 • Subsidie voor kunstenaars, culturele instellingen en wetenschap

  Subsidie voor professionele individuele kunstenaars die aan het begin van hun carrière staan of een nieuwe richting op willen gaan en organisaties op het gebied van cultuur en wetenschap. Het fonds...
 • Subsidie voor film- en nieuwe media-verhaalprojecten die aspecten van ongelijkheid onderzoeken

  Subsidie verstrekt door een internationaal fonds voor door creatieven opgezette film- en nieuwe media-verhaalprojecten die aspecten van ongelijkheid onderzoeken, evenals de organisaties en netwerken...
 • Subsidie cultuur, natuur, geneeskunde, sport en educatie

  Subsidie voor personen en instellingen die actief zijn op het gebied van cultuur, natuur, geneeskunde, sport en educatie. Hierbij kan het o.a. gaan om cultuurprojecten in het "hogere" segment, maar...
 • Toon meer resultaten