Kunst, cultuur en media

Uitgeversklacht tegen overheidssteun publieke omroep

De Groep Nederlandse Dagbladpers (NDP) en vier tijdschriftuitgevers hebben bij de Europese Commissie een klacht ingediend wegens excessieve steun van de Nederlandse overheid voor internetactiviteiten van de publieke omroep.

148 Miljoen euro voor investeringen in internet-/nieuwe media-activiteiten

De omroeporganisaties kunnen vier jaar 148 miljoen euro investeren in internet-/nieuwe media-activiteiten. Voor de recent gelanceerde portal 'Omroep.nl' wordt 20 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld.

Volgens de verordening van de Europese Commissie mag de concessie van de publieke omroep ook uit diensten bestaan die geen traditionele 'programma's' zijn, zoals online informatiediensten, maar deze diensten moeten dan wel op dezelfde democratische, sociale en culturele behoeftes van de maatschappij zijn gericht.

De Nederlandse overheid geeft volgens de uitgevers niet dan wel onvoldoende aan welke publieke taak in redelijkheid dergelijk hoge investeringen rechtvaardigt. De pers heeft haar investeringen in internetactiviteiten moeten stopzetten of aanzienlijk moeten reduceren. Hierdoor is sprake van marktverstoring. Bij de presentatie van 'omroep.nl' gaf een woordvoerder van de NOS aan dat de missie van de publieke omroep is om het gat op te vullen dat de pers achterlaat dan wel niet zelf invult. Volgens de uitgevers wordt hiermee "de wereld op zijn kop gezet".

Verordening Europese Commissie

Op 15 november heeft de Europese Commissie een verordening uitgevaardigd over de toepassing van regelingen tot overheidssteun aan de publieke omroep. Hierin wordt een aantal zaken aan het beleid van de lidstaten overgelaten, zoals de bepaling van de omvang van de concessie die aan de publieke omroep wordt verleend.

De Commissie heeft echter de taak op te treden in geval van evidente fouten en heeft een toezichthoudende taak op een duidelijke formulering van de concessie. De Commissie heeft tevens aangegeven, dat controle zal worden uitgeoefend op transparante regelgeving, op overcompensatie van de publieke omroep en op het toezicht op de fondsen van de publieke omroep.

Klacht RTL/HMG/Yorin

Ook CLT-UFA S.A, RTL/de Holland Media Groep S.A. en Yorin tv BV hebben een klacht ingediend bij de Europese Commissie wegens excessieve overheidssteun aan de publieke omroep in Nederland.

De Commissie is nog steeds bezig met een voorbereidend onderzoek om te bepalen, of de Commissie een formele procedure tegen de Nederlandse Staat zou moeten starten. De klacht van de uitgevers onderstreept het belang van een dergelijke procedure.

Naar de mening van het algemeen bestuur van het NUV maakt deze klacht eens temeer duidelijk, dat de Nederlandse overheid ernst moet maken met een meer samenhangend mediabeleid. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen kunst, cultuur en media