Innovatie en technologie

Veel belangstelling voor subsidieregeling Technologische Samenwerking

Bedrijven en instellingen hebben opnieuw veel belangstelling getoond voor de subsidieregeling Technologische Samenwerking van het Ministerie van Economische Zaken.

Drie van deze bedrijven zijn Polynorm, CatchMabs en Genetwister, zij werden als beste geselecteerd. Polynorm krijgt de subsidie voor onderzoek naar crashbestendigheid van bumpers, CatchMabs doet onderzoek naar affiniteitschromatografie en Genetwister wil onderzoek doen naar schade door koude tijdens transport van tropische voedselproducten.

Met deze subsidieregeling investeerde het Ministerie van Economische Zaken EUR 24,4 miljoen subsidie in de eerste indieningsperiode. Bedrijven kunnen nieuwe samenwerkingsprojecten indienen bij Technologische Samenwerking vanaf 8 juli tot en met 10 november.

EUREKA-project "Energy Absorption, Safety & Integrity"

Polynorm N.V., producent van staal-, aluminium- en vezelversterkte producten voor de automotive industrie, ontvangt voor het EUREKA-project "Energy Absorption, Safety & Integrity" subsidie voor het uitvoeren van onderzoek dat leidt tot een materiaalcombinatie die uitermate geschikt is voor crashrelevante structuren. Een mogelijke toepassing zou een verhoogde "crashbestendigheid" van bumpers kunnen zijn. Polynorm voert dit project uit in samenwerking met het Belgische bedrijf Bekaert, specialist op het gebied van staaldraad en -weefsels.

Affiniteitschromatografie

Het bedrijf CatchMabs heeft een project aangevraagd dat zich richt op affiniteitschromatografie met behulp van iMabs (industrial molecular affinity bodies). De iMabs zullen bij uitstek geschikt zijn voor het terugwinnen van waardevolle stoffen uit processtromen in de agro-industrie. Affiniteitschromatografie is een techniek, die het mogelijk maakt specifiek de gewenste moleculen uit een bepaalde stroom of substantie te halen.

Medeoprichter Sijmons licht toe: "iMabs kun je vergelijken met een net dat je door een vijver haalt en alleen die vis eruit weet te halen die je wilt hebben, hoe zeldzaam deze vis ook is. Toepassingen voor affiniteitschromatografie zijn ontelbaar in research, diagnostica en therapeutica. De zeer hoge kostprijs stond industriële toepassingen altijd in de weg. Met onze iMabs technologie wordt het echter dermate goedkoop, dat een heel nieuw veld van grootschalige toepassingen kan worden aangeboord".

CatchMabs voert het project uit in samenwerking met een industriële partner; DMV International B.V. Onderzoek naar schade door koude tijdens transport van tropische voedselproducten Genetwister Technologies BV gaat samen met het Groningen Genomics Centre en het Zuid Afrikaanse Instituut ARC-ITSC onderzoek doen naar schade door koude tijdens transport van tropische voedselproducten.

Het is de bedoeling dat het onderzoek inzichten oplevert in de processen die hierbij een rol spelen, waardoor een betere beheersing van het probleem mogelijk wordt. Daarnaast zullen tijdens het onderzoek ook bio-merkers worden geïdentificeerd waarmee de kans op schade voorafgaand aan het transport vastgesteld kan worden. Daarmee wordt het risico ingeschat.

Dit project werd als beste beoordeeld voor samenwerkingsprojecten met landen in opkomende markten. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen innovatie en technologie