Innovatie en technologie

Veel initiatieven voor versterking Nederlandse kennisinfrastuctuur

Consortia van kennisinstellingen en bedrijven hebben 67 projecten voor het versterken van de Nederlandse kennisinfrastructuur ingediend. Voor deze projectvoorstellen is een bedrag van ruim Euro 1,7 miljard subsidie aangevraagd.

Investeringsimpuls voor de kennisinfrastructuur (ICES/KIS-3)

In het kader van de investeringsimpuls voor de kennisinfrastructuur (ICES/KIS-3) heeft het kabinet in december Euro 802 miljoen beschikbaar gesteld.Dit bedrag komt uit het Fonds Economische Structuurversterking dat onder meer wordt gevoed wordt uit de aardgasbaten. In het najaar wordt bekend gemaakt welke projecten voor financiering in aanmerking komen.

ICES/KIS-3 ICES/KIS-3 heeft tot doel de Nederlandse kennisinfrastructuur te versterken door hoogstaand wetenschappelijk onderzoek met een belangrijke maatschappelijke impact. Hierdoor moet toponderzoek van de grond komen, waarmee Nederland zich binnen de Euroopese onderzoeks- en innovatieruimte kan onderscheiden.

Onderwerpen

Op grond van een door deze ministeries opgesteld besluit, het Bsik (Besluit subsidies investeringen kennisinfrastructuur), konden kennisconsortia projecten indienen op een van de voor Nederland belangrijke kennisgebieden:

  • ICT
  • hoogwaardig ruimtegebruik
  • duurzame systeeminnovaties
  • microsysteem- en nanotechnologie
  • gezondheids-, voedings-,gen- en biotechnologische doorbraken.

Gemiddelde investeringsomvang

De gemiddelde investeringsomvang is Euro 54 miljoen. De gemiddelde subsidieaanvraag bedraagt Euro 26 miljoen.

Vervolgprocedure

De subsidieaanvragen worden nu getoetst op kwaliteit. Vervolgens beoordeelt een onafhankelijke adviescommissie de projectvoorstellen in onderlinge vergelijking en per kennisgebied. Daarna adviseert deze commissie het kabinet. In het najaar wordt bekend gemaakt welke projecten voor financiering in aanmerking komen. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen onderzoek en ontwikkeling