Arbeid en werkgelegenheid

VWS, sociale partners en gemeenten sluiten convenant ID-banen

Vandaag is het Convenant Gesubsidieerde Arbeid Zorgsector ondertekend. Dit convenant vloeit voort uit het Najaarsakkoord van de sociale partners en het kabinet. Daarin is afgesproken om een deel van de zogenaamde instroom/doorstroombanen (ID-banen) om te zetten in regulier, niet-gesubsidieerd werk.

Meeste subsidie voor zorgsector

Het kabinet heeft voor de zorgsector het meeste geld uitgetrokken om ID-banen in reguliere banen om te zetten. De zorgsector is ook de eerste sector met zo'n uitwerkingsconvenant. VWS stelt jaarlijks bijna 30 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag komt naast de subsidie van SZW die voor alle sectoren geldt. Voor volgend jaar is éénmalig ruim 3,6 miljoen euro voor de welzijnssector en bijna 1,4 miljoen euro voor de sportsector gereserveerd. VWS gaat de jaarlijkse 30 miljoen euro op twee manieren inzetten. 

Subsidie werkgevers zorg

Op de eerste plaats wordt volgend jaar éénmalig een bedrag van 3.500 euro uitgekeerd voor elke ID-baan die een werkgever in de zorg in 2003 omzet in een reguliere baan. Dit kent een maximum van 2.554 banen en er is in totaal maximaal een kleine 9 miljoen euro mee gemoeid. In de tweede plaats keert VWS vanaf volgend jaar een doorstroompremie uit van 12.000 euro. Die subsidie geldt voor werkgevers in de zorg die iemand met een gesubsidieerde arbeidsplaats voor onbepaalde tijd in vaste dienst nemen in een niet-gesubsidieerde functie.

Doorstroompremie

Eerstgenoemde regeling geldt alleen volgend jaar. Hierna is het hele bedrag van 30 miljoen euro beschikbaar voor de doorstroompremie. Het convenant draagt bij aan een vermindering van de werkdruk in de zorg. Ten tweede worden zorginstellingen aantrekkelijk voor gemeenten die mensen moeten reïntegreren in het arbeidsproces.

Doorstroming betekent dat er in de reïntegratiemiddelen van gemeenten ruimte vrijkomt voor nieuwe werklozen die via gesubsidieerde arbeid werkervaring kunnen opdoen. Ten derde biedt het convenant meer mensen perspectief op een reguliere baan in de zorgsector. Het is de bedoeling dat hierna jaarlijks 2.500 gesubsidieerde medewerkers doorstromen naar een baan met een reguliere arbeidsovereenkomst in de zorgsector. 

Meer informatie

Subsidies en fondsen arbeid en werkgelegenheid
Subsidies en fondsen zorg en welzijn