Subsidies

Persoonlijk Assistent van Leraren - PAL

De Persoonlijk Assistent van Leraren (PAL) is een student uit het hbo of wo die als bijbaan onder de verantwoordelijkheid van een vo-docent verschillende lesprogrammaondersteunende taken kan vervullen. Een PAL-student kan ingezet worden bij het vmbo, havo en vwo in de onder- en bovenbouw. Dit geldt voor zowel wo- als hbo-studenten. Er zijn drie soorten PAL-studenten: voor rekenen, taal en de bètatechniek vakken.

Jaarbudget:
Variabel
Per uitgifte
Afhankelijk van aanvraag
Indientermijn:
Doorlopend

Realiseer jouw ambitie

Realiseer jouw ambitie

Meld je hier aan

Rekenen

De PAL-student die inzetbaar is voor rekenen heeft minimaal een rekenvaardigheidtoets gehaald (zie vaardigheidstoets voor meer informatie). De student kan bijvoorbeeld ingezet worden voor huiswerkbegeleiding, bijlessen, Wiskunde, Economie, Handel en Verkoop, Management en Organisatie.

Taal

De PAL-student die voor taal ingezet kan worden, heeft minimaal een taalvaardigheidstoets gehaald (zie vaardigheidstoets voor meer informatie). Een PAL-student taal kan bijvoorbeeld hulp bieden bij begrijpend lezen en grammatica, bij het schrijven van werkstukken voor bijvoorbeeld Geschiedenis en Maatschappijleer, bij een stageverslag en profielwerkstuk.

Bètatechniek

De PAL-student voor de bètatechniek vakken volgt een bètatechnische opleiding. Deze kan docenten vakinhoudelijk ondersteunen en begeleiden bij bètatechnische vakken zoals Scheikunde, Natuurkunde, Biologie, NLT of Voertuigentechniek.

De student kan bijvoorbeeld assisteren bij praktijklessen, profielwerkstukken, practica, scholierenwedstrijden, bijlessen. Natuurlijk kan een en dezelfde student worden ingezet ter ondersteuning voor meerdere zaken tegelijk: bijvoorbeeld voor rekenen èn taal of voor taal èn bètatechniek. De student moet wel voldoen aan de gestelde minimum eis.

Subsidie

De PAL-stimuleringsbijdrage is bedoeld om de inzet te bevorderen van studenten uit het hoger onderwijs in het vmbo, havo en vwo. Per aanvraag krijgt een school € 5.000 om studenten uit het hbo en wetenschappelijk onderwijs te werven & selecteren, te scholen en/of begeleiden. Het gaat om studenten die op school als persoonlijk assistent leraren ondersteunen in reken-, taal- (Nederlands) en/of bètatechnisch-onderwijs. Er zijn maximaal 600 PAL-stimuleringsbijdragen beschikbaar. Deze 600 PAL-stimuleringsbijdragen zullen evenredig verdeeld worden tussen vmbo en havo/vwo en tussen rekenen, taal en bètatechniek. Binnen deze evenredige verdeling geldt een op=op-regeling. Een school kan maximaal drie aanvragen indienen voor het vmbo en maximaal drie aanvragen indienen voor het havo/vwo.

Toekenning

Een stimuleringsbijdrage kan worden toegekend indien een school gedurende twee jaar voor minimaal 0,3 fte PAL-studenten inschakelt. Uiterlijk drie maanden na aanvraag van de bijdrage moet een PAL-student op de school zijn gestart. Dan ontvangt de school euro 5.000 voor de werving & selectie-, scholings- en/of begeleidingskosten van de PAL-studenten.

Voorwaarden

Voorwaarden PAL (Persoonlijke Assistent van Leraren)

  • Een vo-school kan een PAL-stimuleringsbijdrage aanvragen indien zij zich bereid verklaart gedurende 2 jaar minimaal 0,3 fte aan PAL-uren op school te realiseren. Verstrekte PAL-stimuleringsbijdragen kunnen alleen worden gebruikt voor de werving & selectie en/of scholing & begeleiding van de PAL-studenten.
  • Een PAL-stimuleringsbijdrage bedraagt € 5000,- inclusief BTW - Aanvragen voor een bijdrage dienen in de periode tussen 1 januari en 31 december 2009 te worden ingediend. De PAL-stimuleringsbijdrage wordt uitgekeerd in de periode januari 2009 t/m maart 2010.
  • Per vo-school geldt dat zij een maximum van 3 stimuleringsbijdragen kunnen aanvragen voor havo/vwo (i.e. 0,9 fte) als ook een maximum van 3 stimuleringsbijdragen voor het vmbo, dit om een goede spreiding van het PAL-project mogelijk te maken. Uiteraard staat het scholen vrij om de stimuleringsbijdrage te gebruiken voor de werving & selectie en/of scholing & begeleiding van meerdere PAL-studenten en/of een grotere PAL-inzet. 
  • Aanvragen worden door het PAL-informatiepunt beoordeeld op volledigheid en toegekend.
  • Een PAL–plaats van 0,3 fte moet minimaal 3 maanden na voorlopige toekenning zijn ingevuld door 1 of meerdere studenten. Dan zal de bijdrage definitief worden toegekend, wordt de bijdrage uitgekeerd en begint de looptijd van 2 jaar. Wanneer de 3 maanden zijn verstreken en de PAL-plaats niet is ingevuld, komt de aanvraag te vervallen.
  • Er zijn maximaal 600 PAL-stimuleringsbijdragen beschikbaar. Bij de toekenning wordt gestreefd naar een evenredige verdeling tussen PAL-aanvragen voor het havo/vwo en het vmbo, alsook een evenredige verdeling tussen Reken-, Taal-, en BètaPAL’s. Binnen deze evenredige verdeling geldt een op=op-regeling. - De aanvrager verantwoordt de financiële middelen die in dit kader zijn ontvangen, in Rekening en Verantwoording aan het ministerie van OCW van het jaar waarin de middelen zijn ontvangen.
  • Een PAL moet student zijn aan een hogeschool of universiteit en vervult de rol van assistent van de leraar. Studenten mogen bij aanvang van hun functie als PAL-student niet ingeschreven staan bij een lerarenopleiding.
  • Een TaalPAL moet minimaal de aangewezen taalvaardigheidtoets hebben gehaald, de RekenPAL moet minimaal de aangewezen rekenvaardigheidtoets hebben gehaald en een BètaPAL moet een bètatechnische opleiding volgen. 
  • Iedere school die een PAL-stimuleringsbijdrage ontvangt is verplicht mee te werken aan monitoring en onderzoek. De resultaten komen beschikbaar voor andere geïnteresseerden.
  • VSO scholen zijn uitgesloten van deze regeling.
  • Het Diepte-PAL-project biedt de mogelijkheid op grotere schaal PAL-studenten in te zetten binnen één deel van de schoolorganisatie. Voor 5 scholen is het mogelijk om een aanvraag voor 10 PAL-stimuleringsbijdragen in te dienen. Daartoe moet een onderbouwde aanvraag ingediend worden, gericht op hoe de school de organisatie met 10 PAL-plaatsen binnen één deel van de schoolorganisatie of een sectie anders inricht, hoe de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd blijft en hoe een school het project denkt te borgen in de organisatie. Indien er meer dan 5 scholen een aanvraag voor dit project indienen geldt dat de eerste 5 volledig ingevulde aanvragen worden toegewezen.
  • Het is niet mogelijk voor een vo-school zowel PAL-stimuleringsbijdragen aan te vragen via de reguliere regeling en mee te doen aan het Diepte-PAL-project. 

Hulp nodig met je aanvraag?

Alles leuk en aardig horen we je zeggen, maar ik ben geen specialist. Maar wij wel! Kom je er niet aan uit? We helpen je graag op weg via onze uitgebreide kennisbank, ons unieke stappenplan en een on demand webinar.

Vertel me meer
Webinar subsidieaanvragen fondswervingonline fondswerving

Contact

Funding informatie

Onze aandacht gaat uit naar
Arbeid en werkgelegenheid
Onderwijs
Wij zijn werkzaam in
Nederland
Deel deze pagina

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden