Subsidies
Fondsen

Subsidieprogramma Fonds Bestrijding Kinderarbeid

Subsidie voor activiteiten op het gebied van mensenrechten die gericht zijn op het tegengaan van kinderarbeid. De subsidie bedraagt maximaal € 100.000 voor due diligence projecten en maximaal € 475.000 voor multi stakeholder projecten. 

Jaarbudget:
Variabel
Per uitgifte
Afhankelijk van aanvraag
Indientermijn:
-

Realiseer jouw ambitie

Realiseer jouw ambitie

Meld je hier aan

Toepassing

Dit subsidieprogramma heeft tot doel bij te dragen aan het uitbannen van alle kinderarbeid. Met het oog daarop worden de volgende subdoelen nagestreefd:

  • Het Nederlandse bedrijfsleven neemt een actieve rol in het uitbannen van kinderarbeid
  • Het uitbannen van kinderarbeid vindt plaats waar nodig in de keten en met de juiste samenwerkingspartners
  • Hefboom voor andere onderwerpen in de keten

De subsidieregeling kent twee programma's waarvoor je subsidie kunt aanvragen.

Due diligence projecten
Geen bedrijf wil kinderarbeid in zijn productieketens. In de praktijk weten bedrijven echter te weinig van de problematiek in hun eigen keten verder dan de ‘eerste schakel’ (‘first tier’). In het verlengde daarvan geven ze kinderarbeid te weinig prioriteit en is de interne kennis van en capaciteit voor de aanpak van deze problematiek laag. Ook is er een risico dat interne managementprocessen ongewild aan kinderarbeid bijdragen.

Om tot een due diligence project te komen moet er vanuit de initiatiefnemers expliciete commitment zijn om het verbod op kinderarbeid te respecteren. Met een due diligence project wordt bedoeld het identificeren van kinderarbeid met behulp van de juiste stakeholders en het vervolgens in kaart brengen hoe deze kinderarbeid te bestrijden en hoe daarover verantwoording af te leggen.

Multi stakeholder projecten
Kinderarbeid bestrijden is zeer complex. Haal je het weg op één plek, dan verschijnt het op een andere, als je de achterliggende oorzaken (‘root causes’) niet aanpakt. Daarom is een aanpak op lokaal niveau en samenwerking tussen verschillende stakeholders vaak extreem belangrijk. Want de maatregelen die bedrijven nemen, zoals monitoring, zijn op zichzelf staand niet voldoende om de oorzaken aan te pakken.

Bedrijven hebben hier bovendien over het algemeen geen kennis en expertise voor in huis. NGO’s en overheden hebben hier meer ervaring in. Door ieder vanuit de eigen rol, verantwoordelijkheid en deskundigheid samen te laten werken, kan kinderarbeid worden bestreden.

Voordat er een gericht multi stakeholder project op locatie kan worden uitgevoerd moeten de betrokken bedrijven onderzoek doen en hun bedrijfsprocessen voor wat betreft kinderarbeid hebben doorlopen (bijvoorbeeld door het uitvoeren van een due diligence project). Daaruit blijkt namelijk wat de aard van de relatie tot kinderarbeid is.

Mocht daaruit blijken dat bedrijven of andere organisaties kinderarbeid veroorzaken of eraan bijdragen, dan volgt er een verplicht proces om kinderen uit het arbeidsproces te halen (moeten). Wanneer blijkt dat bedrijven of organisaties aan kinderarbeid zijn ‘gelinkt’, dan is bijdragen aan dit proces uit vrije wil (mogen).

Het project bestaat uit de volgende activiteiten:

  • Indien nodig, aanvullend onderzoek naar oorzaken van kinderarbeid (‘root causes’) op de gekozen geografische locatie(s)
  • Een plan van partners om kinderarbeid lokaal te bestrijden op de gekozen locatie(s) en in de keten samen met lokale partners
  • Het komen tot een samenwerkingsovereenkomst met de verschillende stakeholders
  • De benodigde uitvoeringsactiviteiten zoals training, scholing, lobby

Subsidie

Due diligence projecten
De subsidie bedraagt per project maximaal 70% van de subsidiabele kosten tot een maximum van:

  • € 25.000 voor een grote onderneming
  • € 50.000 voor een MKB onderneming
  • € 100.000 voor een samenwerkingsverband voor due diligence projecten

Multi stakeholder projecten
De subsidie bedraagt per project maximaal 70% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 475.000.

De subsidiabele kosten kun je vinden in de bijlage (officiële regeling).

Doelgroep

De aanvrager moet een rechtspersoon zijn, of een penvoerder van een samenwerkingsverband.

Aanvragen

Er kan pas een aanvraag voor subsidie in het kader van dit subsidieprogramma gedaan worden nadat er een adviestraject heeft plaatsgevonden aan de hand van een daartoe ingediende concept-note/quick scan Izie links onder).

Als het adviestraject is afgerond en een advies van RVO.nl op de concept-note/quick scan is ontvangen kan er overgegaan worden tot het indienen van een aanvraag. De aanvraag wordt ingediend met gebruikmaking van een daartoe beschikbaar gesteld middel (zie links) en voorzien van de daarin genoemde bijlagen.

Het gaat in ieder geval om een verklaring van ontvangst van het RVO advies op de concept note/quick scan en de volgende bijlagen:

  • Partner formulieren (bij due diligence projecten indien van toepassing)
  • Projectplan dat inzichtelijk maakt:
    • Waar men over 5 jaar staat
    • Hoe de fases waaruit het project is opgebouwd eruit zien
    • De (gehele) financiering, inclusief onderbouwing van de financiering van het eigen aandeel

Indientermijn

Hulp nodig met je aanvraag?

Alles leuk en aardig horen we je zeggen, maar ik ben geen specialist. Maar wij wel! Kom je er niet aan uit? We helpen je graag op weg via onze uitgebreide kennisbank, ons unieke stappenplan en een on demand webinar.

Vertel me meer
Webinar subsidieaanvragen fondswervingonline fondswerving

Contact

Funding informatie

Wij ondersteunen deze organisatie types
Bedrijf Non-profit
Onze aandacht gaat uit naar
Internationaal ondernemen en ontwikkelingswerk
Maatschappij en samenleving
Wij zijn werkzaam in
Internationaal Ontwikkelingslanden Azie Afrika Nederland Provincie Drenthe Provincie Flevoland Provincie Friesland Provincie Gelderland Provincie Groningen Provincie Limburg Provincie Noord-Brabant Provincie Noord-Holland Provincie Overijssel Provincie Utrecht Provincie Zeeland Provincie Zuid-Holland
Deel deze pagina

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden