Arbeid en werkgelegenheid

Startkapitaal voor sociale ondernemingen

Okay, je hebt een waanzinnig idee voor een sociale onderneming. Geld verdienen is voor jou slechts een middel om je maatschappelijke missie te bereiken, maar er is nog wel een "dingetje": Je hebt geen startkapitaal. Gelukkig kun je je deze maand aanmelden voor een prijs waarmee je een investeringsbedrag van €100.000,- kunt verdienen. Aan de runner-up wordt bovendien een prijs van € 50.000,- toegekend.

Sociale ondernemingen

Deze prijs staat open voor sociale ondernemingen, ook wel "social enterprise" genoemd. Sociaal ondernemen is ondernemen met een maatschappelijke missie, waarbij innovatieve oplossingen worden gezocht voor maatschappelijke problemen.

Als sociale onderneming  lever je een product of dienst en heb je een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet je hoofddoel, het is een middel om je missie te bereiken. Het doel van de sociale onderneming is maatschappelijke meerwaarde creëren, ook wel ‘impact’ genoemd.

Wanneer kun je je aanmelden

Je onderneming bevindt zich in de ideeënfase bevinden, staat in de startblokken of je bent minder dan twee jaar actief als sociaal ondernemer.

Belangrijk uitgangspunt is dat je het initiatief start vanuit een sociale onderneming, waarbij geld verdienen slechts een middel is om de maatschappelijke missie te bereiken. Sociale waarde creëren moet het primaire uitgangspunt zijn.

Arbeidsparticipatie, sociale cohesie, eenzaamheid en/of uitsluiting

Niet alle initiatieven komen voor financiering in aanmerking. Inzendingen die zich alleen focussen op biosystemen, circulaire economie, cleantech, energie en milieu zijn van deelname uitgesloten bijvoorbeeld.

Projecten die wel kunnen deelnemen richten zich op arbeidsparticipatie, sociale cohesie, eenzaamheid en/of uitsluiting.

Vestigingsplaats

De vestigingsplaats van je organisatie is nog wel een aandachtspunt. De winnaars moeten namelijk bereid zijn hun onderneming te vestigen in één van de gemeenten van de Provincie Gelderland of hier al gevestigd zijn.

Overigens is deze vestigingseis bij aanmelding nog niet van toepassing. Je kunt je dus ook aanmelden als je nog niet aan deze vestigingseis voldoet.

Prijzen

De winnaar ontvangt een investeringsbedrag van €100.000,-.
Aan de runner-up wordt een prijs van € 50.000,- toegekend.

Het prijzengeld mag worden aangewend door de betreffende winnaars voor de realisatie van hun businessplan en moet geïnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling van hun onderneming.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden tot 28 september a.s.

Meer informatie

Ga naar de initiatiefnemer.