Subsidies

Subsidie organisatiekosten evenement

Subsidie voor de organisator van een evenement dat gepland staat in de periode 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021. Uit de subsidie kunnen de projectkosten worden betaald die toe te rekenen zijn aan het organiseren van het evenement. De subsidie wordt alleen uitbetaald wanneer het evenement door de overheid wordt verboden door coronamaatregelen. Je kunt de subsidie aanvragen voor evenementen die al twee keer eerder zijn georganiseerd en wanneer er in het verleden een annuleringsverzekering voor deze evenementen was afgesloten. Het subsidieplafond bedraagt € 385 miljoen en je kunt de subsidie online aanvragen gedurende de aanvraagperiode.

Jaarbudget:
€ 385.000
Per uitgifte
Afhankelijk van aanvraag
Indientermijn:
-

Realiseer jouw ambitie

Realiseer jouw ambitie

Meld je hier aan

Toepassing

Wanneer een organisator van een evenement kosten maakt voor het organiseren van een evenement in de tweede helft van 2021 en dat evenement onverhoopt door de overheid wordt verboden vanwege de coronasituatie, kunnen reeds gemaakte kosten voor de organisatie van het evenement worden gesubsidieerd op grond van deze regeling.

De subsidie dekt de projectkosten van evenementen die als gevolg van een door de rijksoverheid vastgesteld evenementenverbod in verband met de corona-situatie moeten worden geannuleerd. Daarbij gaat het om evenementen die zijn gepland in de periode van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021.

De regeling heeft ook betrekking op evenementen die normaal gesproken vóór 1 juli 2021 zouden hebben plaatsgevonden, maar worden verplaatst naar de genoemde periode (en voor het verplaatste evenement ook een vergunning of een schriftelijke bevestiging van het voornemen tot vergunningverlening hebben gekregen). Binnen deze periode geplande evenementen mogen verschoven worden naar een latere datum binnen die periode, waarbij verplaatsingskosten eenmalig voor subsidie vanuit de regeling in aanmerking komen (verplaatsen is immers goedkoper dan annuleren) als het verschoven evenement later onverhoopt alsnog geannuleerd moet worden.

Doelgroep

Deze regeling is gericht op de organisatoren van evenementen. Daarmee worden bedoeld professioneel en projectmatig opgezette, één- of meerdaagse fysieke events binnen een periode van ten hoogste vijftien dagen, zowel culturele en sportevenementen als evenementen voor de zakelijke markt.

Voorwaarde is dat het gaat om voor het publiek toegankelijke (in tegenstelling tot besloten) evenementen op basis van vrije kaartverkoop of deelnamegelden.

De evenementen moeten gefinancierd zijn uit private middelen. Inkomsten uit subsidie of sponsoring worden in mindering gebracht op de subsidiabele kosten. Gratis evenementen vallen niet onder de regeling. Deze worden uitgesloten omdat zij op andere wijze gefinancierd worden dan betaalde evenementen, bijvoorbeeld doordat zij worden gesubsidieerd door de overheid of gesponsord door het bedrijfsleven (zij hebben niet te maken hebben met de restitutie van ticketgelden). Evenementen die worden georganiseerd door de overheid vallen evenmin onder de regeling.

Werkgebied

Nederland en Caribisch Nederland. 

Voorwaarden

  • Het evenement staat gepland voor de periode tussen 1 juli en 31 december 2021
  • Er hebben ten minste 2 eerdere edities van het evenement plaatsgevonden.
  • Voor de vorige geheel of gedeeltelijk in Nederland te houden editie van dat evenement is een annuleringsverzekering met pandemiedekking afgesloten.
  • Het evenement moet plaatsvinden in (Caribisch) Nederland
  • De organisator houdt zich aan de dan geldende corona- en veiligheidsmaatregelen.
  • Gratis evenementen vallen niet onder de regeling. 
  • Het evenement is publiekelijk toegankelijk, op basis van vrije kaartverkoop of deelnamegelden.
  • Als organisator bent u verantwoordelijk voor het organiseren van het evenement én draagt u het financiële risico.

Restricties

  • De regeling is niet van toepassing op gratis evenementen

Subsidie

De subsidie bedraagt ten hoogste 100% van de subsidiabele kosten in de begroting. Bij een verbod drie tot zes weken voor het evenement moet er een eindafrekening opgemaakt worden.

Indien subsidie wordt aangevraagd voor 100% van de subsidiabele kosten, geldt voor 20% van de subsidie een terugbetalingsverplichting. Dit bedrag moet in maximaal vijf jaar terugbetaald worden. Het is ook mogelijk om voor minder dan 100% van de subsidiabele kosten subsidie aan te vragen. In dat geval geldt alleen een terugbetalingsverplichting voor zover de subsidie meer dan 80% van de subsidiabele kosten op de eindafrekening bedraagt.

Het is dus ook mogelijk om alleen te kiezen voor subsidie zonder terugbetalingsverplichting, door subsidie aan te vragen voor maximaal 80% van de subsidiabele kosten. 

Subsidiabele kosten
De kosten die vergoed worden op grond van deze regeling zijn de projectkosten die voorafgaand aan de vaststelling van het evenementenverbod daadwerkelijk zijn gemaakt om het geannuleerde evenement te organiseren. 

Aanvragen

Online, via de website van de verstrekker, minimaal drie maanden voor de datum van het evenement.
Omdat dit, gelet op de datum van inwerkingtreding van deze regeling, voor evenementen die kort na 1 juli gepland zijn niet altijd mogelijk zal zijn, is bepaald dat de aanvraag ten behoeve van een evenement dat voor 1 oktober 2021 zou moeten plaatsvinden uiterlijk op 30 juni 2021 wordt ingediend.

Indientermijn

Hulp nodig met je aanvraag?

Alles leuk en aardig horen we je zeggen, maar ik ben geen specialist. Maar wij wel! Kom je er niet aan uit? We helpen je graag op weg via onze uitgebreide kennisbank, ons unieke stappenplan en een on demand webinar.

Vertel me meer
Webinar subsidieaanvragen fondswervingonline fondswerving

Contact

Funding informatie

Wij ondersteunen deze organisatie types
Bedrijf
Onze aandacht gaat uit naar
Kunst, cultuur en media
Ondernemen en investeren
Wij zijn werkzaam in
Nederland Provincie Drenthe Provincie Flevoland Provincie Friesland Provincie Gelderland Provincie Groningen Provincie Limburg Provincie Noord-Brabant Provincie Noord-Holland Provincie Overijssel Provincie Utrecht Provincie Zeeland Provincie Zuid-Holland
Deel deze pagina

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden