Tijdelijk noodfonds voor cultuurmakers

Subsidies, Fondsen
Tijdelijk fonds voor ongebonden makers in de culturele en creatieve sector die getroffen zijn door de COVID-19 crisis maar niet in aanmerking komen voor steunmaatregelen van de overheid. Het fonds stimuleert projecten die passen bij ‘het nieuwe NU’. Denk aan projecten die het publiek on- en offline kan beleven, speciaal werk voor bijzondere doelgroepen of design en productontwikkeling met duurzame en circulaire materialen. Cultuurmakers en creatieven zoals regisseurs en acteurs, vormgevers, choreografen, dansers, urban arts professionals, musici maar ook designers, fotografen, architecten en beeldend kunstenaars kunnen via deze regeling maximaal € 5.000 aanvragen voor de ontwikkeling en uitvoering van een (online) presentatie of product. Je kunt de subsidie online aanvragen gedurende de aanvraagperiode.

Toepassing

Door de coronacrisis verkeren veel makers werkzaam in de culturele en creatieve sector in zwaar weer. Landelijk zijn allerlei regelingen getroffen voor gezelschappen en cultuurpodia. Voor de ongebonden cultuurmaker is echter nauwelijks ondersteuning.

Speciaal voor makers, die actief zijn in de creatieve en culturele sector is vanaf 1 maart 2021 deze regeling beschikbaar voor makers in de cultuur- en creatieve sector die getroffen zijn door de COVID-19-crisis maar niet in aanmerking komen voor de steunmaatregelen van de rijksoverheid.

Het belangrijkste doel van het fonds is de creativiteit, die volop aanwezig is te behouden en makers (hernieuwd) in contact te brengen met het publiek. Maar vooral ook wil het fonds de grote beroepsgroep die voor bezieling, verwondering en experiment zorgen een boost geven om te blijven vernieuwen. 

Het fonds stimuleert projecten die passen bij ‘het nieuwe NU’. Denk aan projecten die het publiek on- en offline kan beleven, speciaal werk voor bijzondere doelgroepen of design en productontwikkeling met duurzame en circulaire materialen.

Doelgroep

Zzp'ers, zoals regisseurs en acteurs, vormgevers, choreografen, dansers, urban arts professionals, musici maar ook designers, fotografen, architecten en beeldend kunstenaars: alle professionals die actief zijn in de creatieve en culturele sector.

Werkgebied

Provincie Limburg.

Voorwaarden

  • Je bent een professionele, onafhankelijke maker, werkzaam en woonachtig in de creatieve en culturele sector in Limburg
  • Het is je primaire bezigheid om bijvoorbeeld voorstellingen of concerten, beeldende kunst, film of mode, kunstwerken, decors te maken, muziek te produceren of design te creëren voor publiek, bezoekers en of opdrachtgevers in Limburg
  • Als professional beschik je over een kunstvakdiploma op MBO, HBO of Postacademisch niveau, of heb je een vergelijkbaar ontwikkeltraject afgerond
  • Je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en beschikt over een BTW-nummer
  • Je wordt (nog) niet meerjarig ondersteund door de Provincie Limburg, de gemeente of een van de Rijkscultuurfondsen
  • Je hebt aantoonbaar schade als gevolg van de coronacrisis; bijvoorbeeld in verlies van opdrachten, podiumplekken of speelbeurten
  • Je kunt het project waarvoor je een aanvraag indient binnen de geldende beperkende coronamaatregelen uitvoeren
  • De totale projectkosten van de aanvraag zijn niet hoger dan € 20.000.

Subsidie

De subsidie bedraagt maximaal € 5.000,- voor de ontwikkeling en uitvoering van een (online) presentatie of product.

Aanvragen

Online, via de website van de verstrekker (zie links).