Natuur, milieu en energie

Ontdek de subsidies en fondsen voor een schonere planeet

Plastic soup - Plastic vervuiling

In de strijd tegen plasticvervuiling en het behoud van onze zeeën, oceanen, en waterwegen, bundelen over de hele wereld talrijke initiatieven en fondsen hun krachten. Deze inspanningen richten zich niet alleen op het aanpakken van de gevolgen van plasticvervuiling, maar ook op het voorkomen ervan bij de bron. In dit artikel vertellen we je meer over een aantal subsidieverstrekkers en fondsen die financiële steun bieden voor de uitdagingen rondom plasticvervuiling en milieubescherming. We verkennen mogelijkheden die variëren van het herstel van de gezondheid van onze oceanen en het verminderen van de impact van plastic, tot het bekijken van de sociale dimensie en het aangaan van wereldwijde uitdagingen met duurzaamheid in gedachten. Elk van deze gebieden biedt unieke kansen voor initiatieven die een positieve verandering willen bewerkstelligen in hoe we omgaan met onze planeet.

Herstel de gezondheid van onze oceanen

We beginnen met een fonds dat zich richt op het financieel ondersteunen van projecten die lokale oplossingen bieden voor mondiale problemen, met een focus op het herstellen van de gezondheid van onze oceanen. Door burgerwetenschappen en storytelling te bevorderen, streeft het fonds ernaar een grotere waardering voor gezonde waterwegen te kweken.

Wanneer je bij dit fonds een aanvraag wil doen is het belangrijk dat je milieuvoordelen die je project zal opleveren benoemt. Ook is het verstandig om de bekwaamheid van je organisatie en het project onderbouwen.

Daarnaast is het verstandig om de potentie te tonen voor een breder maatschappelijk effect door mogelijkheden voor replicatie of opschaling, met name bij demonstratieprojecten of plaatsgebonden initiatieven.

De subsidies variëren doorgaans van 40.000 en 150.000 dollar, met een gemiddelde omvang van 75.000 dollar. De eerste subsidies aan nieuwe organisaties zijn doorgaans kleiner van omvang.

Verminder de impact van plastic

Het tweede fonds waar we aandacht aan besteden richt zich op het financieel ondersteunen van initiatieven die de impact van plastic op mens en milieu reduceren, met een bijzondere focus op de thema’s Single Use Plastic en Fashion. Het doel hierbij is om repliceerbare projecten te steunen die een blijvende positieve verandering teweegbrengen. 

Wanneer je bij dit fonds een aanvraag wilt doen is het belangrijk dat je project aantoonbaar impact gaat maken. 

Dit kan variëren van het bevorderen van bewustwording en het uitvoeren van onderzoek tot het bieden van concrete oplossingen voor de aangepakte problematiek. Bovendien is het van belang dat projecten worden ondersteund door medefinanciers.

Per jaar heeft het fonds ca. € 145.000 beschikbaar voor het ondersteunen van projecten die de impact van plastic op mens en milieu reduceren.

Bekijk de sociale dimensie

Ook kun je kijken naar een fonds dat niet alleen de milieu-impact aanpakt, maar ook kijkt naar de sociale dimensie, door mensen aan de zijlijn van de arbeidsmarkt te trainen in sociale en digitale vaardigheden. Tegelijkertijd richt dit fonds zich op projecten die de natuur behouden en plastic afval verminderen. 

Wanneer je bij dit fonds een aanvraag doet moet je een ANBI organisatie zij (of daarmee vergelijkbaar in het geval van een buitenlandse organisatie).

Over het algemeen bedraagt de subsidie bij dit fonds tussen de 411 en 28.000 euro per gehonoreerde aanvraag.

Tackle wereldwijde uitdagingen met duurzaamheid in gedachten

Daarnaast willen je graag wijzen op een internationaal fonds voor vroege fase ideeën of projecten die wereldwijde uitdagingen aanpakken, ongeacht de locatie van de aanvrager.

Dit fonds richt zich op innovatieve, community-based projecten met een hoge impact en duurzaamheid.

Je kunt de subsidie het hele jaar door online aanvragen. De subsidie bedraagt over het algemeen tussen de 2.500 en 15.000 dollar per gehonoreerde aanvraag.

Een glimp van de vele mogelijkheden die er zijn om een verschil te maken

Uiteraard zijn de bovenstaande subsidiemogelijkheden slechts een glimp van de vele mogelijkheden die er zijn om een verschil te maken, wanneer het gaat om het beschermen van onze natuur.

Wij nodigen iedereen die zich geroepen voelt om een steentje bij te dragen aan het tegengaan van plasticvervuiling en het koesteren van onze natuur, uit om de vele beschikbare regelingen te ontdekken. Zet die belangrijke stap voorwaarts en begin vandaag nog met het aanvragen van de nodige ondersteuning.

Ga naar de subsidies en fondsen tegen plastic vervuiling

Gerelateerde fondsen en subsidies