Niet te breed zoeken

Veel aanvragers hebben zeer specifieke projecten waarvoor ze financiering zoeken. Een van de meest voorkomende fouten is dat men te specifiek zoekt naar subsidies en fondsen. Het goede nieuws is dat er voor non-profits en maatschappelijke projecten voldoende financieringsmogelijkheden zijn, ook voor heel specifieke projecten. De meeste subsidieverstrekkers en fondsen hebben echter brede doelstellingen. Als aanvrager kun je daarom het beste beginnen met een brede selectie. Dit kost misschien meer tijd, maar het zal het uiteindelijke resultaat ten goede komen.

Veelvoorkomende fout: te specifiek zoeken

Een van de grootste fouten is té specifiek zoeken naar subsidies en fondsen voor een organisatie of project. Er is vaak een discrepantie tussen de vraag van de aanvrager (specifieke financiering) en het aanbod van de subsidieverstrekkers en fondsen, die veel breder zijn georiënteerd.

Het is belangrijk om te realiseren dat veel verstrekkers, vooral fondsen, brede doelstellingen hebben. Deze breedte komt vaak voort uit de statuten van de verstrekker, die bewust breed zijn geformuleerd om toekomstige beleidswijzigingen mogelijk te maken.

Brede doelstellingen van subsidieverstrekkers en fondsen

Veel verstrekkers hebben brede doelstellingen zoals "ondersteunen van het algemeen nut". Als niet-commerciële rechtspersoon, zoals een stichting, vereniging of maatschappelijk project, richt je je per definitie op het algemeen nut. Hierdoor voldoe je vaak aan de voorwaarden van veel verstrekkers. Dit betekent dat er vrijwel altijd subsidies en fondsen beschikbaar zijn voor jouw type organisatie.

Voorbeeld: aanvragen voor een awareness campagne

Als je organisatie actief is in bijvoorbeeld de zorg en een "awareness campagne" wil beginnen, begin dan niet met een selectie van verstrekkers die zich specifiek richten op "awareness" of "voorlichting". De meeste verstrekkers zijn veel breder georiënteerd.

Stappenplan voor een brede selectie

 1. Begin met een brede selectie.
 2. Zoek binnen interessegebieden zoals “Zorg en welzijn” en “Maatschappij en samenleving”.
 3. Sla deze zoekopdracht op zodat je niet telkens opnieuw hoeft te zoeken.
 4. Bekijk de zoekresultaten en scan de intro van elke regeling.
 5. Voeg regelingen die mogelijk interessant zijn toe aan je favorieten.
 6. Verfijn je selectie vanuit je favorietenlijst.
 7. Maak een eindselectie van verstrekkers die je gaat benaderen.

Samenvatting

 • Aanvragers zoeken vaak te specifiek, terwijl verstrekkers bredere doelstellingen hebben.
 • Als niet-commerciële rechtspersoon kun je je richten op breed geformuleerde fondsen.
 • Begin met een brede selectie via interessegebieden. Begin bijvoorbeeld bij interessegebied "Maatschappij en samenleving" als je op zoek bent naar verstrekkers gericht op het algemeen nut en soortgelijk.
 • Neem voldoende tijd voor het selecteren van de juiste verstrekkers en fondsen. Deze tijdsinvestering is niet weggegooid; het zal de kwaliteit van je aanvragen ten goede komen.
 • Voeg interessante regelingen toe aan je favorietenlijst.
 • Maak een eindselectie van verstrekkers en doe voor elke verstrekker een aparte aanvraag.

Subsidie- en fondsenaanvragen zijn maatwerk

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!
 • Eenvoudige navigatie: Vind moeiteloos je weg door meer dan 4000 regelingen met ons intuïtieve platform.
 • Real-time alerts: Mis nooit meer een kans met onze gepersonaliseerde meldingen.
 • Effectief beheer: Houd subsidies en fondsen overzichtelijk bij met je eigen dashboard.

Word nu lid

Je bent al lid voor slechts € 33,- per maand!