Top 5 grootste filantropen voor kunst en cultuur

De gulste families in Nederland gaven gezamenlijk 246,4 miljoen weg aan het goede doelen volgens het NRC. Welke fondsen zijn gerelateerd aan deze gulle gevers? En wellicht belangrijker: welke fondsen hiervan ondersteunen organisaties en projecten op het gebied van kunst en cultuur? In dit artikel de top vijf voor de kunst en cultuur.

VandenEnde Foundation

De VandenEnde Foundation geeft prioriteit aan individuele, veelbelovende jonge talenten door het verlenen van studiebeurzen op de werkgebieden theater, dans, muziek, film en televisie. Aanvragen voor andere doelen worden niet in behandeling genomen. 

Gieskes-Strijbis Fonds

Het financieel ondersteunen van (onderzoeks-) projecten en de implementatie daarvan op het gebied van verbetering van milieu en natuurbehoud, medisch onderzoek, instandhouding van Westerse vrijheidsrechten en democratische waarden en de bevordering en ondersteuning van kunst en cultuur.

Utopa

Financiële ondersteuning van organisaties en projecten op het gebied van kinderen en jongeren, kansarmen en mensen met een handicap, emancipatie, arbeidsfilosofie, vakmanschap, archeologie en geschiedenis, monumenten, beeldhouwkunst, orgelmuziek biologie en landschappen.

Hartwig Foundation

Dit fonds is één van de grootste gevers in Nederland, en mag alleen daarom al niet ontbreken. Ondersteuning van o.a. kunst en cultuur, onderwijs, (medische) wetenschap en (medisch)onderzoek alsmede het ondersteunen van ANBI instellingen. Helaas worden alleen aanvragen op uitnodiging in behandeling genomen. Omdat het fonds een van de grootste gevers is, en we een compleet overzicht willen bieden, hebben we het fonds toch opgenomen.

Virtutis Opus

Financieel ondersteunen van organisaties en projecten op het gebied van educatie, cultuur, wetenschap, levensbeschouwelijke activiteiten en medische doeleinden.

Overige gulle filantropen voor kunst en cultuur

De resterende gulle filantropen voor kunst en cultuur kun je terugvinden in onderstaande artikel.

Top 25 gulste filantropen van Nederland