Kunst, cultuur en media

Extra geld voor nieuw cultuurbeleid provincie Flevoland

Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland hebben voor de komende vier jaar 370.000 euro per jaar extra uitgetrokken voor de uitvoering van het cultuurbeleid. Het totaalbudget voor cultuur bedraagt nu zo’n 13 miljoen euro, waaronder 7,3 miljoen euro voor Omroep Flevoland.

Nieuw beleid gericht op jeugd en jongeren

Deze extra gelden worden besteed aan de versterking van de Steunfunctie Bibliotheken (170.000 euro), een budget voor inspectie en onderhoud van provinciale kunstwerken (20.000 euro) en podiumkunsten (180.000 euro).

Het nieuwe beleid legt een accent op jeugd- en jongeren, zoals genoemd in het hoofdlijnenakkoord. Dit krijgt bijvoorbeeld gestalte in het programma cultuurparticipatie, in het beleidsplan van NieuwLand en in de ondersteuning van BonteHond. En op kleinere schaal in blijvende subsidiëring van het Flevolands Jeugd Symfonie Orkest en het Nederlands Film

Krachten bundelen

GS willen de mogelijkheden van bundeling van steunfuncties op het gebied van cultuur onderzoeken, om te komen tot kwaliteitsverbetering en het bereiken van meer synergie. Cultuurmarketing heeft een eigen plek gekregen in het nieuwe cultuurbeleid. Dit mede als gevolg van de bijeenkomsten die de provincie met haar culturele partners heeft georganiseerd.

Ondanks decentralisatie van rijksgeld voor beeldende kunst naar Almere en Lelystad maakt de provincie budget vrij voor cofinanciering van beeldende kunstactiviteiten in de gemeenten Dronten, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde. Archeologie, Bibliotheken en Regionale Omroep maken in tegenstelling tot de vorige nota nu integraal onderdeel uit van het cultuurbeleid.

De Cultuurnota moet nog door Provinciale Staten worden goedgekeurd.

Meer informatie

Subsidies kunst, cultuur en media, toepasbaar in Flevoland