Internationaal ondernemen en ontwikkelingswerk

Hoe een fonds voor klimaat en mensenrechten de wereld een beetje verandert

Protest

Ben jij bezig met een project dat de wereld een stukje beter maakt? Richt je je op het klimaat, de mensenrechten, of misschien wel beide? Dan is er goed nieuws! Er is namelijk een fonds dat precies op zoek is naar initiatieven zoals die van jou. Dit fonds steunt projecten die zich richten op een rechtvaardige verdeling van geld, kennis en macht, het behoud en verbetering van het milieu, de naleving van mensenrechten, en het respectvol omgaan van mensen met elkaar en hun omgeving. Wanneer je deze subsidie wilt aanvragen in enige haast geboden. Je kunt de subsidie namelijk tot 3 april aanvragen.

Wat zoekt het fonds?

Dit bijzondere fonds heeft een voorkeur voor kleinschalige, originele en inspirerende activiteiten die snel uitvoerbaar zijn.

Het is vooral op zoek naar projecten die zelfwerkzaamheid en zelfredzaamheid bevorderen en die ervoor zorgen dat betrokkenen financieel onafhankelijk worden.

Wie kan er aanvragen doen?

Of je nu een klein lokaal initiatief hebt of deel uitmaakt van een grotere organisatie, iedereen die een positieve impact wil maken op klimaat en mensenrechten kan een aanvraag indienen.

Het enige wat je hoeft te doen, is de vragenlijst invullen en opsturen. Maar let op: alleen aanvragen die op de juiste manier worden ingediend, worden in behandeling genomen.

Ondersteuning op maat

Het fonds is flexibel in de manier van ondersteunen. Of het nu gaat om een gift, een garantie of een lening, er wordt gekeken naar wat het beste past bij het project. Daarnaast heeft het fonds een uitgesproken voorkeur voor projecten waarbij de doelgroep zelf initiatief en inbreng toont. Projecten met een humanistische grondslag krijgen de voorkeur boven projecten vanuit een specifiek geloof.

Hoeveelheid steun

Hoewel het fonds openstaat voor allerlei soorten projecten, steunt het in de praktijk zelden projecten met een totale omvang van meer dan 50.000 euro. Dit is iets om rekening mee te houden bij het opstellen van je projectplan en begroting.

Voorbeelden van gesteunde projecten

Om je een beter beeld te geven van de mogelijkheden, hier een uitgebreidere blik op enkele projecten die steun hebben ontvangen van "Een Fonds voor Klimaat en Mensenrechten":

Schoolmoestuinen in Peru
Dit project richt zich op het aanleggen van moestuinen en schooltuinen op basisscholen in het rurale Andesgebergte, waarbij leerlingen van de onderbouw tot de bovenbouw betrokken zijn. Een lokale expert werkt samen met de leerlingen en leraren om kennis over duurzame landbouw te verspreiden en de zelfvoorzienendheid van de gemeenschap te vergroten.

Verzet tegen fracking in Colombia
Een actiegroep heeft zich gevormd rond de jeugd van een lokale gemeenschap om bewustzijn te creëren over de gevolgen van fracking. Ze leren hoe ze effectief kunnen communiceren over wat er in hun gebied gebeurt en hoe ze hun natuurlijke omgeving kunnen beschermen voor toekomstige generaties.

Theater in vluchtelingenkampen
Dit project brengt theater naar vluchtelingenkampen in verschillende landen, waaronder Griekenland en Frankrijk. Theater wordt gebruikt als een middel voor expressie en psychologische ondersteuning, en om de verhalen van vluchtelingen een stem te geven.

Biologische neem pesticiden
In een poging om duurzame landbouwpraktijken te bevorderen, ondersteunt het fonds de opzet van een pilot-productielijn voor biologische Neem-pesticiden. Dit project omvat niet alleen de productie, maar ook training voor lokale boeren in het gebruik van deze duurzame pesticiden.

Protest tegen de Maya-trein in Mexico
Dit initiatief verzet zich tegen een grootschalig infrastructuurproject dat het milieu en de inheemse gemeenschappen zou kunnen schaden. Het fonds steunt lokale gemeenschappen en organisaties in hun strijd voor het behoud van hun land en levenswijze.

Deze voorbeelden tonen de diversiteit en reikwijdte van de projecten die door het fonds worden ondersteund.

Of het nu gaat om milieubescherming, de bevordering van mensenrechten of het ondersteunen van lokale gemeenschappen, er zijn tal van mogelijkheden voor financiële steun.

Deze subsidie aanvragen?

Wanneer je deze subsidie wilt aanvragen in enige haast geboden.

Je kunt de subsidie namelijk tot 3 april aanvragen.

Meer informatie of deze subsidie aanvragen