Onderzoek en ontwikkeling

Subsidie energiebesparende innovaties in de gebouwde te onderzoeken, te ontwikkelen of te demonstreren

De nieuwe subsidieregeling "Innovaties energiebesparing woningen en gebouwen" is op zoek naar koplopers. Er is euro 648.000 beschikbaar om de energiebesparende innovaties in de gebouwde te onderzoeken, te ontwikkelen of te demonstreren.

Kompas

De regeling "Subsidieprogramma innovaties energiebesparing woningen en gebouwen 2003" is onderdeel van "Kompas energiebewust wonen en werken". Kompas is een opdracht die Novem (Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu) uitvoert voor het ministerie van VROM.

De Nederlandse overheid streeft naar een aanzienlijke reductie van de CO2-uitstoot in ons land. In de gebouwde omgeving valt nog veel te winnen en vormt dan ook een speerpunt in het beleid. Met bestaande technieken kan al veel worden bereikt, maar op lange termijn (2030) is behoefte aan vernieuwing om het verbruik nog verder terug te brengen.

Welke projecten

Voor woningen wordt specifiek gezocht naar innovaties bij renovatie. Bij de utiliteitsbouw gaat het alleen om kantoren, klinische gezondheidszorg of onderwijs, maar komen naast renovatie ook nieuwbouwprojecten in aanmerking voor subsidie.

De projectvorm kan uiteenlopen: van haalbaarheidsstudies tot ontwikkelingsprojecten en demonstratieprojecten. In de subsidieregeling is een lijst met technische voorkeuren opgenomen. Nadrukkelijk aandachtspunt is dat de technieken niet als losse elementen worden bekeken, maar als onderdeel van een samenhangend pakket, waarin juist door de combinatie de energetische kwaliteit van de gebouwen verbetert.

Datum van indiening

Aanvragen tot subsidieverlening worden beoordeeld door Novem. De aanvragen voor haalbaarheidsprojecten moeten vσσr 2 september 2003 bij Novem zijn ingediend. De aanvragen voor ontwikkelingsprojecten en demonstratieprojecten vσσr 16 september 2003. 

Meer informatie

Subsidies energie en milieu