Innovatie en technologie

Subsidie om de zorg efficiënter en effectiever te maken

Zorgtechnologie - Zorginnovatie

Vanaf mei 2024 opent een belangrijke nieuwe regeling die gericht is op het stimuleren van digitale en hybride processen binnen de zorg- en ondersteuningssector. Deze stimuleringsregeling, ontworpen om de zorg efficiënter en effectiever te maken, belooft veel voor organisaties die voorop willen lopen in de integratie van technologie in hun dienstverlening. Deze regeling biedt zorginstellingen de mogelijkheid om aanzienlijke verbeteringen aan te brengen in de manier waarop zorg wordt geleverd. Het potentieel voor kostenbesparing, verbeterde patiënttevredenheid, en verlichting van het werk van zorgpersoneel zijn overtuigende redenen om deze subsidie te overwegen.

Wat houdt de regeling in?

De regeling ondersteunt activiteiten die de transformatie en het opnieuw organiseren van zorgprocessen bevorderen door middel van digitale innovaties.

Doel is om zorgpersoneel te ontlasten en chronisch zieken of mensen met een beperking beter te ondersteunen in hun zelfstandigheid.

Wie kunnen er deelnemen?

De subsidie is beschikbaar voor een breed scala aan organisaties binnen de zorgsector, van ziekenhuizen tot aanbieders van thuiszorg.

Zowel individuele aanbieders als samenwerkingsverbanden kunnen een aanvraag indienen, waarbij er specifieke aandacht is voor innovatieclusters en de implementatie van nieuwe processen.

Samenwerking binnen projecten

Een uniek aspect van deze regeling is de nadruk op samenwerking.

De regeling moedigt het vormen van samenwerkingsverbanden aan, waarbij zorgaanbieders, technologiepartners en onderwijsinstellingen worden aangespoord om gezamenlijk projecten te ontwikkelen.

Dit bevordert niet alleen de uitwisseling van kennis en expertise, maar versterkt ook de infrastructuur en de implementatiecapaciteiten van alle betrokken partijen, wat cruciaal is voor het succesvol schalen van innovatieve oplossingen.

Subsidiebudget en -bedragen

Het totale budget voor deze regeling bedraagt € 55 miljoen voor het jaar 2024, wat aangeeft hoe belangrijk deze initiatief is voor de overheid.

De subsidiebedragen variëren aanzienlijk om verschillende types projecten te accommoderen: voor de Implementatiestart kunnen organisaties tot maximaal € 25.000 aanvragen, wat ideaal is voor kleinere projecten of voorbereidende activiteiten.

Voor grotere opschalings- en evaluatieprojecten is het minimum subsidiebedrag € 25.000 en kan oplopen tot € 750.000, waardoor ook ambitieuze projecten met potentieel grote impact kunnen worden ondersteund.

Organisaties kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten zoals het opzetten of verbeteren van digitale infrastructuur, het trainen van personeel in het gebruik van digitale hulpmiddelen, en het opstarten van initiatieven die de implementatie van hybride zorgprocessen bevorderen. De subsidie dekt een deel van de kosten en is bedoeld om aanzienlijke verbeteringen in de efficiëntie en effectiviteit van de zorgverlening te stimuleren.

Wat zijn de voordelen?

Deze regeling biedt zorginstellingen de mogelijkheid om aanzienlijke verbeteringen aan te brengen in de manier waarop zorg wordt geleverd. Het potentieel voor kostenbesparing, verbeterde patiënttevredenheid, en verlichting van het werk van zorgpersoneel zijn overtuigende redenen om deze subsidie te overwegen.

Hoe aan te vragen?

Aanvragen kunnen worden ingediend vanaf medio mei tot eind december 2024.

Geïnteresseerde organisaties wordt aangeraden zo snel mogelijk te beginnen met de voorbereiding van hun aanvraag om zeker te zijn van een grondige en tijdige indiening.

Meer informatie of deze subsidie online aanvragen