Subsidies

Subsidie voor journalistiek onderzoek

Subsidie voor diverse media (krant, radio, tv, internet etc.) om deze de kans te geven een journalistieke verdiepingsslag te maken op een actueel onderwerp in de samenleving. De subsidieverstrekker wil hiermee een bijdrage leveren aan kwalitatief hoogstaande, onafhankelijke journalistiek. Zowel rechtspersonen als natuurlijke personen kunnen voor subsidie in aanmerking komen. Het maximale subsidiebedrag bedraagt € 50.000. 

Jaarbudget:
Variabel
Per uitgifte
Afhankelijk van aanvraag
Indientermijn:
-

Realiseer jouw ambitie

Realiseer jouw ambitie

Meld je hier aan

Toepassing

De subsidie is bedoeld om verscheidene regionale media (krant, radio, tv, internet etc.) de kans te geven een journalistieke verdiepingsslag te maken op een actueel onderwerp in de Groningse samenleving.

Doelgroep

Rechtspersonen en natuurlijke personen kunnen voor subsidie in aanmerking komen. 

Werkgebied

Provincie Groningen.

Voorwaarden

  • De activiteiten betreffen een journalistieke verdiepingsslag op een actueel onderwerp in de Groningse samenleving. Dit mag een lokaal onderwerp zijn, als het maar wel een bovenlokale impact heeft. Het moet dus aansprekend zijn voor een bovenlokale doelgroep in Groningen.
  • De aanvrager toont in het projectplan aan dat er sprake is van aangetoonde bovenlokale verspreiding middels een reguliere media uiting dan wel een breed online draagvlak. Alleen een website inrichten is niet voldoende. Om te voldoen aan dit 'zichtbaarheidscriterium' kan ook worden samengewerkt. Een lokale krant of zzp'er kan bijvoorbeeld samenwerken met een regionale krant, een omroep of commercieel mediabedrijf met provinciaal bereik.
  • De aanvrager toont in het projectplan aan dat er sprake is van kwalitatief hoogstaande, onafhankelijke journalistiek. Journalistieke onderzoek graaft dieper dan het stellen van voor de hand liggende journalistieke kritische vragen. Het geeft de inwoners diepgaand inzicht in een (nieuwe) maatschappelijke ontwikkeling of draagt bij aan de oplossing van een (nieuw) maatschappelijk probleem.
    Het onderzoek legt grondig en systematisch, aan de hand van een vooropgezet plan, belangrijke en nieuwe feiten, samenhangen en verbanden bloot. Relevantie van het journalistiek onderzoek wordt bepaald door de impact (gevolgen) aan te tonen die de uitkomsten hebben op inwoners of op de Groningse samenleving als geheel. In het kader van het Gronings Mediafonds is ook de vraag belangrijk in welke mate het journalistiek onderzoek bijdraagt aan diepgaande kennisvermeerdering van de inwoner over bijvoorbeeld het eigen leefgebied, de cultuur, taal, technologie en economie.
  • Uit de aanvraag moet blijken dat de mogelijkheden voor het verwerven van inkomsten, naast de subsidieaanvraag bij de provincie, optimaal zijn benut.
  • Per aanvrager komt er maximaal 1 project per jaar voor subsidie in aanmerking op basis van deze regeling. 

Restricties

Een subsidie wordt geweigerd indien:

  • De activiteit ook zonder subsidie kan worden gerealiseerd
  • De hoogte van de gevraagde subsidie niet in verhouding staat tot de beoogde resultaten van het project
  • Het project naar oordeel van de adviescommissie of gedeputeerde staten in organisatorische, financiële of technische zin niet haalbaar is
  • Niet wordt voldaan aan de voorwaarden van de De-minimisverordening

Subsidiebedrag

De maximale subsidie bedraagt € 50.000,-.
Per kalenderjaar geldt een subsidieplafond van € 97.600.
Subsidieaanvragen worden geweigerd indien het subsidieplafond van het betreffende jaar is bereikt. 

Subsidiabele kosten

  • Kosten voor zover noodzakelijk en adequaat in relatie tot het doel van de subsidie
  • De subsidie bedraagt niet meer dan 25% van de totale subsidiabele kosten uit de begroting

Niet subsidiabel

  • Kosten die gemaakt en betaald zijn voor het indienen van de aanvraag
  • Kosten voor publicaties in de vorm van boeken, cd's en dvd's
  • Reis- en verblijfskosten
  • Onvoorziene kosten

Aanvragen

Schriftelijk, voor 1 april of voor 1 oktober.
Online, via de website van het fonds (zie links).

Meesturen

  • Duidelijke omschrijving van de activiteit (projectplan) 
  • Sluitende begroting en een dekkingsplan met gespecificeerde toelichting op de begrotingsposten en de subsidiabele kosten
  • Is er sprake van algemene bedrijfslasten, zoals bij een bedrijf, dan moet worden berekend welk deel van de algemene bedrijfslasten aan het project zijn toe te rekenen
  • Op de subsidieaanvraag moeten duidelijk naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, bankrekeningnummer en emailadres van de aanvrager staan
  • Indien de aanvrager ondernemer is in de zin van het VWEU-Verdrag zendt hij bij de aanvraag een de-minimis verklaring in, waaruit blijkt dat de aangevraagde subsidie geheel of gedeeltelijk kan worden verleend zonder dat sprake zal zijn van overtreding van de voorschriften van de Europese Unie ter zake van de verstrekking van overheidssteun

 

Indientermijn

Hulp nodig met je aanvraag?

Alles leuk en aardig horen we je zeggen, maar ik ben geen specialist. Maar wij wel! Kom je er niet aan uit? We helpen je graag op weg via onze uitgebreide kennisbank, ons unieke stappenplan en een on demand webinar.

Vertel me meer
Webinar subsidieaanvragen fondswervingonline fondswerving

Contact

Funding informatie

Wij ondersteunen deze organisatie types
Bedrijf Non-profit Particulier
Onze aandacht gaat uit naar
Kunst, cultuur en media
Wij zijn werkzaam in
Nederland Provincie Groningen
Deel deze pagina

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden