Subsidie verspreiding oplossingen schoon drinkwater

Subsidies, Fondsen
Subsidie voor het starten van een sociale onderneming gericht op het verspreiden van chloordispensers die toegang geven tot veilig water in ontwikkelingslanden in Afrika.  Uitgangspunt bij deze uitdaging is dat je binnen vijf jaar 100.000 begunstigden van veilig drinkwater kunt voorzien. De subsidie bedraagt 20.000 dollar, en is bestemd voor de eerste lancering van een pilotfase van drie maanden. Je kunt de subsidie online aanvragen.

Toepassing

Miljoenen mensen hebben geen toegang tot veilig water, wat van cruciaal belang is om infectieziekten zoals diarree te voorkomen, waaronder 400 miljoen binnen Sub-Sahara Afrika. De gevolgen voor de gezondheid hiervan zijn tragisch. Diarree doodt elk jaar bijna 1,6 miljoen mensen, een derde daarvan zijn kinderen onder de vijf jaar. Infectieziekten zoals diarree zijn dan ook dodelijker dan tuberculose en malaria.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is chloor de meest kosteneffectieve waterkwaliteitinterventie om diarree te voorkomen. Een verdunde chlooroplossing desinfecteert water tegen de meeste bacteriën en beschermt het tegen herbesmetting.  Chloorbehandeling vermindert de gerapporteerde diarree bij kinderen met 29%.

Gelukkig is er een bewezen oplossing in de vorm van chloordispensers, direct geïnstalleerd op gemeentelijk waterbronnen, die zorgen voor een vaste dosis chloor bij de bron.

Het verstrekkende fonds stelt subsidie beschikbaar aan teams die een nieuwe sociale onderneming opzetten,  gericht op de distributie van point-of-use chloordispensers onder gemeenschappen zonder toegang tot verbeterd drinkwater in Sub-Sahara Afrika. Hierbij is het belangrijk dat je een visie hebt om snel te groeien, en in staat bent binnen vijf jaar 100.000 begunstigden van schoon drinkwater te voorzien via deze chloosdispensers,

De subsidieverstrekker is van mening dat een succesvolle verspreiding van deze chloosdispensers onder gemeenschappen in Sub-Sahara Afrika drie uitdagingen moet oplossen, waarbij je je in je pilotfase kunt focussen op het bouwen en testen van ene oplossing die zich richt op een of meerdere van onderstaande punten:

 • Distributiemodel: past je dispenserdienst bij je markt, zonder ver te dwalen van het bestaande bewezen model?
 • Impact: hoe meet en bewijs je dat je model impact creëert?
 • Schaal: hoe ga je al het bovenstaande doen op een manier die snel kan worden opgeschaald?

Als basislijn bereikt Dispensers for Safe Water één begunstigde voor ongeveer 1,28 dollar per jaar. Deze kosten zijn inclusief hardware, terugkerende chloorvullingen, dispenserbeheer en onderhoud.

Om je sociale onderneming succesvol te maken moet je ook nadenken over de funding voor de verdere groei. Een van de manieren kan zijn om hiervoor meerdere fondsen te benaderen, of je te richten op overheidssubsidies.

Werkgebied

Sub-Sahara Afrika.

Voorwaarden

Je aanvraag zal worden beoordeeld op basis van o.a.:

 • Passie en potentieel voor het succes van kandidaten, zoals blijkt uit hun academische en professionele achtergrond, relevante vaardigheden en leiderschap
 • Focus op distributie. Voorstellen moeten gericht zijn op het verspreiden van een bewezen armoede-oplossing die bredere toegang nodig heeft in de derde wereld
 • Potentieel voor opschalen, gebaseerd op het organisatiemodel voorgesteld in de conceptnota en de wens van de ondernemer om zich te binden en te groeien

Subsidie

De subsidie bedraagt 20.000 dollar, en is bestemd voor de eerste lancering van een pilotfase van drie maanden. Je kunt de subsidie online aanvragen.

Aanvragen

Je eerste aanvraag miet bestaan uit een "conceptnote", beperkt to maximaal twee pagina's:

 • Hoe verbetert je nieuwe organisatie- of ondernemingsidee de distributie van de chloordispensers
 • Wat is de verwachte impact van je werk
 • Hoe is je team samengesteld
 • C.V's
 • Aanvullende informatie

Richtlijnen

 • Bereid je conceptnota en cv ('s) voor en geef je bestanden een duidelijke naam
 • Concept notities en cv's kunnen afzonderlijke documenten zijn
 • Bestanden moeten pdf zijn en mogen niet groter zijn dan 4 MB elk

Aanvraagtips

 • Wees beknopt. Succesvolle voorstellen zijn objectief en to the point
 • Schaal, impact, kosteneffectiviteit. Richt je op een oplossing die zeer schaalbaar en kosteneffectief is en tot een enorme impact zal leiden
 • Blijf je focussen. Succesvolle projecten hebben een duidelijke focus

Relevante links