Subsidies

Subsidie voor juridische en mediation ondersteuning bij meldingen van misstanden

Deze regeling biedt kosteloze rechtsbijstand en mediation aan individuen die melding maken van vermoedelijke misstanden, met als doel de meldingsbereidheid te verhogen en conflicten te de-escaleren. Dit is speciaal relevant voor klokkenluiders, personen die klokkenluiders bijstaan, en betrokken derden. Het doel is om de juridische positie van deze personen te versterken en een bijdrage te leveren aan het oplossen van misstanden. De regeling voorziet in een vaste vergoeding van 22 punten voor advocaten per procedure en 10 punten voor mediators voor mediation. Dit is afwijkend van de reguliere puntentoekenning volgens de Wrb. Aanvragen via een aanvraagformulier.

Justitie - Advocatuur
Jaarbudget:
Variabel
Per uitgifte
Afhankelijk van aanvraag
Indientermijn:
-

Realiseer jouw ambitie

Realiseer jouw ambitie

Meld je hier aan

Toepassing

Deze regeling voorziet in kosteloze juridische bijstand en mediation voor personen die een melding van een vermoeden van een misstand willen doen of hebben gedaan. Het omvat ondersteuning bij juridische procedures gerelateerd aan benadeling, aansprakelijkheidstelling, of strafzaken die direct verband houden met de melding.

Het doel is om de meldingsbereidheid te verhogen en om conflicten tussen werkgever en werknemer te voorkomen of te de-escaleren.

Doelgroep

Melders van een vermoeden van een misstand, degenen die een melder bijstaan, en betrokken derden.

Werkgebied

De regeling is in Nederland van toepassing.

Voorwaarden

 1. Advocaten en mediators moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden en criteria, waaronder inschrijving bij de Raad voor Rechtsbijstand en ervaring op relevante rechtsgebieden.
 2. De rechtzoekende moet beschikken over een doorverwijzing van de afdeling advies van het Huis voor klokkenluiders.
 3. De advocaat of mediator moet een online-training volgen die specifiek gericht is op de regeling.

Restricties

 • De regeling is enkel toepasbaar indien er een doorverwijzing van het Huis voor klokkenluiders is.
 • Alleen advocaten en mediators die voldoen aan de gestelde voorwaarden en zijn ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand kunnen deelnemen.

Subsidie

De regeling voorziet in een vaste vergoeding van 22 punten voor advocaten per procedure en 10 punten voor mediators voor mediation. Dit is afwijkend van de reguliere puntentoekenning volgens de Wrb.

Aanvragen

 • Zie links.
 • Aanvragen worden ingediend bij het bestuur van de Raad voor Rechtsbijstand na een schriftelijke doorverwijzing van de afdeling advies van het Huis voor klokkenluiders.
 • De aanvraag voor rechtsbijstand of mediation moet worden gedaan met behulp van het formulier 'Aanvraag matching rechtsbijstand/mediation Wbk'.

Meesturen

 • Afschrift van de doorverwijzing van het Huis voor klokkenluiders.
 • Toelichting op het rechtsprobleem en de noodzaak van rechtsbijstand of mediation.

Indientermijn

 • -

Hulp nodig met je aanvraag?

Alles leuk en aardig horen we je zeggen, maar ik ben geen specialist. Maar wij wel! Kom je er niet aan uit? We helpen je graag op weg via onze uitgebreide kennisbank, ons unieke stappenplan en een on demand webinar.

Vertel me meer
Webinar subsidieaanvragen fondswervingonline fondswerving

Contact

Funding informatie

Wij ondersteunen deze organisatie types
Particulier
Onze aandacht gaat uit naar
Algemeen
Maatschappij en samenleving
Natuur, milieu en energie
Wij zijn werkzaam in
Nederland Provincie Drenthe Provincie Flevoland Provincie Friesland Provincie Gelderland Provincie Groningen Provincie Limburg Provincie Noord-Brabant Provincie Noord-Holland Provincie Overijssel Provincie Utrecht Provincie Zeeland Provincie Zuid-Holland
Deel deze pagina

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden