Subsidies
Fondsen
Beurzen

Subsidie voor literaire vertalers voor een nieuw te vertalen boek

Literair vertalers in het Nederlands en in het Fries kunnen een projectsubsidie aanvragen voor een of meer nieuw te vertalen boeken. Vertalingen van belangrijk literair werk uit alle taalgebieden en genres. Literair vertalers kunnen met behulp van een projectsubsidie van het fonds investeren in kwaliteitsvolle vertalingen en in (de ontwikkeling van) hun talent. Je kunt de subsidie aanvragen via het online aanvraagformulier van het fonds.

Jaarbudget:
€ 1.861.000
Per uitgifte
Afhankelijk van aanvraag
Indientermijn:
Doorlopend

Realiseer jouw ambitie

Realiseer jouw ambitie

Meld je hier aan

Toepassing 

Literair vertalers in het Nederlands en in het Fries kunnen een projectsubsidie aanvragen voor een of meer nieuw te vertalen boeken.

Het Nederlands Letterenfonds beoogt met de regeling Projectsubsidies voor literaire vertalingen de Nederlandse literatuur te verrijken door de bevordering van vertalingen van belangrijk literair werk uit alle taalgebieden en genres.

Literair vertalers kunnen met behulp van een projectsubsidie van het fonds investeren in kwaliteitsvolle vertalingen en in (de ontwikkeling van) hun talent.

Doelgroep

Literaire vertalers wonend in Nederland.

Werkgebied

Nederland.

Voorwaarden

  • De aanvrager moet minstens één zelfstandige literaire vertaling hebben gemaakt, welke op het moment van de aanvraag niet ouder mag zijn dan vier jaar.
  • Het vertaaldebuut moet zijn vertaald uit dezelfde taal als de brontekst waarvoor een projectsubsidie wordt aangevraagd.
  • Voor het nieuw te vertalen boek moet de aanvrager met een uitgever zoals omschreven in de regeling een contract afsluiten.
  • Aanvragen moeten altijd bij aanvang van de vertaling worden ingediend. 
  • Er geldt een inkomensgrens: deze is voor 2023 vastgesteld op € 45.000 belastbaar inkomen.

Subsidie

De hoogte van de beurs wordt bepaald aan de hand van de omvang van de te vertalen brontekst en de ervaring van de aanvrager.

  Woordtarief proza Tarief poëzie
Beginnende vertaler 9,5 cent

€ 3,33 per regel
(€ 57 per gedicht)

Ervaren vertaler 11 cent

€3,85 per regel
(€ 66 per gedicht

  

Aanvragen

Via het online aanvraagformulier (zie links), binnen de aanvraagperiode.

De aanvrager moet de brontekst insturen, het vertaalproject toelichten en zijn aanvraag motiveren. Bij de beoordeling van de aanvraag betrekt het fonds de literaire kwaliteit van de brontekst. Bovendien spelen eerdere vertaalprestaties een grote rol.

Hulp nodig met je aanvraag?

Alles leuk en aardig horen we je zeggen, maar ik ben geen specialist. Maar wij wel! Kom je er niet aan uit? We helpen je graag op weg via onze uitgebreide kennisbank, ons unieke stappenplan en een on demand webinar.

Vertel me meer
Webinar subsidieaanvragen fondswervingonline fondswerving

Contact

Funding informatie

Wij ondersteunen deze organisatie types
Bedrijf Particulier
Onze aandacht gaat uit naar
Kunst, cultuur en media
Wij zijn werkzaam in
Nederland Provincie Drenthe Provincie Flevoland Provincie Friesland Provincie Gelderland Provincie Groningen Provincie Limburg Provincie Noord-Brabant Provincie Noord-Holland Provincie Overijssel Provincie Utrecht Provincie Zeeland Provincie Zuid-Holland
Deel deze pagina

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!
  • Eenvoudige navigatie: Vind moeiteloos je weg door meer dan 4000 regelingen met ons intuïtieve platform.
  • Real-time alerts: Mis nooit meer een kans met onze gepersonaliseerde meldingen.
  • Effectief beheer: Houd subsidies en fondsen overzichtelijk bij met je eigen dashboard.

Word nu lid

Je bent al lid voor slechts € 33,- per maand!