Subsidies
Financieringen en kredieten
Borgen en garantiestellingen

Subsidie voor woonzorgarrangementen

Financiële ondersteuning voor particuliere initiatiefnemers en sociale ondernemers bij de financiering van kleinschalige innovatieve woonvormen die wonen, ondersteuning en eventueel zorg combineren. Het project dient minimaal vijf wooneenheden te creëren voor mensen met een laag- of middeninkomen met levensloopbestendige of gemakkelijk aanpasbare woningen. In verschillende fasen van het bouwproject is financiële ondersteuning mogelijk, ook voor grotere projecten. Je kunt de subsidie, lening of borgstelling online aanvragen.

Jaarbudget:
€ 116.000.000
Per uitgifte
€ 1.600.000
Indientermijn:
-

Realiseer jouw ambitie

Realiseer jouw ambitie

Meld je hier aan

Toepassing

Het stimuleren van de ontwikkeling en totstandkoming van vernieuwende, kleinschalige en geclusterde woonzorgarrangementen.

Minimaal de helft van de wooneenheden zijn bestemd voor bewoning door mensen van 55 jaar en ouder.

Daarnaast moeten de woonzorgarrangementen leiden tot voorkoming van de vraag naar ondersteuning of zorg, toenemende sociale cohesie en ontmoeting.

Fasen van het project

In verschillende fasen van het project is financiële ondersteuning mogelijk.

Initiatieffase
In deze fase kun je subsidie aanvragen voor ondersteuning door een procesbegeleider bij het onderzoeken van de haalbaarheid van een woonzorgarrangement.

Planontwikkelfase
Lening in de planontwikkelfase: de periode waarin je het projectplan voor een woonzorgarrangement ontwikkelt en de bouw voorbereid.

Bouw en financieringsfase
De periode waarin je het woonzorgarrangement realiseert en aansluitend (ver)huurt of (ver)koopt. De Staat stelt zich borg voor een lening  van de stichtings- of verwervingskosten bij deze fase.

Werkgebied

Nederland

Voorwaarden

Voor een woonzorgarrangement wordt beoogd dat:

 • Het project wordt in Nederland uitgevoerd en bestaat uit minimaal 5 wooneenheden
 • Minimaal de helft van de wooneenheden zijn bestemd voor bewoning door mensen van 55 jaar en ouder
 • De gemeente heeft verklaard dat een locatie beschikbaar is voor de ontwikkeling van het woonzorgarrangement dan wel dat zij zich inspant een locatie beschikbaar te stellen
 • De eigenaar van de grond waarop of het gebouw waarin het woonzorgarrangement wordt ontwikkeld, heeft de intentie dit aan het collectief of de individuele bewoners te verkopen dan wel te verhuren
 • Wordt beoogd dat deze leidt tot voorkoming van de vraag naar ondersteuning of zorg, toenemende sociale cohesie en ontmoeting
 • Diensten met betrekking tot dagelijkse boodschappen en zorgverleners in de omgeving van het woonzorgarrangement aanwezig en goed toegankelijk zijn
 • Minimaal 25 procent van de wooneenheden onder de huurtoeslaggrens wordt verhuurd of minimaal 25 procent van de koopwoningen beneden de grens van de NHG wordt verkocht

Subsidie

Initiatieffase
De subsidie bedraagt ten hoogste 50% van de in aanmerking komende kosten met een maximum van € 1.000 per wooneenheid en een maximum van € 20.000 per woonzorgarrangement.

Planontwikkelfase
Er wordt borg gestaan voor 90% van het borgstellingskrediet.
Het borgstellingskrediet bedraagt maximaal € 200.000 en maximaal 67% van de totale kosten van de planontwikkelfase.

Bouw en financieringsfase
Het borgstellingskrediet bedraagt maximaal 15% van de totale stichtings- of verwervingskosten van de te financieren wooneenheden.
Het borgstellingskrediet bedraagt maximaal € 1.600.000 (80% van € 2.000.000). 

Aanvragen

Online, via het aanvraagportaal van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Voor de bouw- en nafinancieringsfase moet je eerst een financiering aanvragen voordat je een borgstelling bij RVO kunt aanvragen.  De volgende banken/financiers zijn aangesloten bij de regeling:

 • ABN AMRO
 • ING-bank
 • Rabobank
 • Triodosbank

Indientermijn

 • -

Hulp nodig met je aanvraag?

Alles leuk en aardig horen we je zeggen, maar ik ben geen specialist. Maar wij wel! Kom je er niet aan uit? We helpen je graag op weg. Kijk snel voor welke webinars je je kunt inschrijven. 

Ga naar de webinars
Webinar subsidieaanvragen fondswervingonline fondswerving

Contact

Funding informatie

Wij ondersteunen deze organisatie types
Non-profit Bedrijf Particulier
Onze aandacht gaat uit naar
Bouw en monumentenzorg
Ondernemen en investeren
Zorg en welzijn
Wij zijn werkzaam in
Nederland Provincie Drenthe Provincie Flevoland Provincie Friesland Provincie Gelderland Provincie Groningen Provincie Limburg Provincie Noord-Brabant Provincie Noord-Holland Provincie Overijssel Provincie Utrecht Provincie Zeeland Provincie Zuid-Holland
Deel deze pagina

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden