De vaarvergoeding is een subsidieregeling voor beheerders die landbouwactiviteiten uitvoeren op percelen in waterrijke gebieden en deze percelen alleen over water kunnen bereiken. De percelen worden beweid en/of gemaaid om verwildering te voorkomen. De vaarvergoeding is een tegemoetkoming voor de meerkosten die zij moeten maken in hun bedrijfsvoering. Bovendien moet het gaan om landschappelijk en cultuurhistorisch waardevolle gebieden, met hoge natuurwaarden waarvoor extra ondersteuning gerechtvaardigd is. Deze regeling is een ‘opvolger’ van de vaartoeslag uit de provinciale uitvoeringsregeling ‘Subsidie weidevogels Noord Holland 2009’. Deze (provinciale) vaartoeslag loopt af op 31 december 2009.
Bedrag
U kunt per hectare een bedrag van € 500 ontvangen. Daarvoor moet u wel voldoen aan de voorwaarden. U vindt deze in het linker menu op deze pagina.
Plafond bedrag
Er is voor deze subsidie is een maximaal budget vastgesteld. Zijn er meer aanvragen dan dat er budget voor is, dan wordt elke aanvraag gekort met een kortingspercentage. Dit noemen we ook wel plafondkorting.
Toeslag ruige stalmest
In de vaarvergoeding zit ook een component voor het uitrijden van ruige stalmest. Vraagt u al via de subsidieregeling SNL of (P)SAN een toeslag voor ruige stalmest, dan wordt deze van de vaarvergoeding afgetrokken tot € 405,50 per hectare. Het SNL of de (P)SAN en de Vaarvergoeding hebben namelijk hetzelfde doel. U kunt niet voor hetzelfde twee bedragen ontvangen.
Achtergrond
De Europese landbouwministers hebben in 2008 bij de evaluatie (Health Check) van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid afgesproken om ervoor te zorgen dat milieuvriendelijke landbouw, dierenwelzijn, kwaliteitslandbouw en risicoverzekeringen gestimuleerd worden. Dit is geregeld in artikel 68 van Verordening 73/2009. Om die reden zijn er vanaf 2010 een aantal nieuwe subsidieregelingen. Één daarvan is de vaarvergoeding. Deze regeling heeft een aantal eigen voorwaarden en een aantal overkoepelende GLB voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan de randvoorwaarden.