Bouw en monumentenzorg

Aankondiging stimuleringsregeling Veilige Publieke Taak

Werkgevers kunnen subsidie krijgen voor vernieuwende en effectieve initiatieven die leiden tot minder agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. De ovehreid stelt hiervoordit jaar één miljoen euro ter beschikking.

Zij kunnen tot en met 31 mei volgend jaar een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 50 procent van hun projectkosten. De initiatieven worden onder meer beoordeeld op effectiviteit, duurzaamheid en bruikbaarheid voor andere organisaties. Wie de subsidies krijgen, wordt in september bekend gemaakt.

Vorig jaar werd al 1,25 miljoen euro toegekend aan 31 projecten in onder meer de zorg en het openbaar vervoer. De laatste ronde van deze stimuleringsregeling is in 2010, dan is nog een half miljoen beschikbaar.

Werknemers met een publieke taak vervullen voor de maatschappij cruciale taken. Dat doen ze met respect en ze mogen ook respect terug verwachten. Toch hebben hulpverleners, handhavers, toezichthouders en dienstverleners dagelijks te maken met agressie en geweld bij de uitoefening van hun publieke taken. Het kabinet vindt dit onacceptabel en wil dat werknemers hun publieke taken veilig kunnen uitvoeren en zich bovendien gerespecteerd weten.

Een belangrijk onderdeel van dit programma is de ondersteuning en stimulering van de werkgevers en werknemers met een publieke taak waardoor zij (beter) in staat zijn de aanpak van agressie en geweld effectief vorm te geven. Hiervoor is voor een periode van drie jaar tweeënhalf miljoen euro beschikbaar gemaakt.

Dit jaar wordt één miljoen verdeeld. Werkgevers met een publieke taak kunnen deze financiering aanvragen. In afwijking hiervan mogen vanaf dit jaar ook koepels van werkgevers of samenwerkingsverbanden van werkgevers, zoals de Veiligheidsregio, een aanvraag indienen. Het gaat hier om initiatieven ter voorkoming, beperking en afhandeling van voorvallen van agressie en geweld en/of het terugbrengen van respect voor de werknemers met een publieke taak. De initiatieven kunnen zijn gericht op de werknemers, de cliënten en de werkomgeving.

Vooral de bijdrage aan de vermindering van agressie en geweld en het vernieuwende karakter van het initiatief geven een pre bij de uiteindelijke beoordeling.

Aanvragen

De aanvraag moet worden voorzien van een beschrijving van de volgende onderdelen:

  • de activiteiten waarvoor financiering wordt aangevraagd;
  • de wijze waarop de activiteiten bijdragen leveren aan de vermindering van agressie en geweld;
  • de aard en omvang van de veiligheidsproblematiek ter vermindering waarvan de activiteiten zijn bedoeld;
  • de duur van de activiteiten;
  • de wijze van evaluatie;
  • de geraamde uitgaven voor de activiteiten gedurende de uitvoering.

Per jaar wordt één aanvraag per aanvrager gehonoreerd. Hierbij geldt dat de gedeeltelijke financiering maximaal 50% bedraagt van de begrote kosten die voor een bijdrage in aanmerking komen. Geen financiering wordt verstrekt voor het aanstellen van bewakingspersoneel of het ophangen van bewakingscamera's.

Het beschikbare bedrag wordt verdeeld over de aanvragen die het best voldoen aan de doelstelling en voorwaarden voor de stimuleringsregeling. De termijn waarbinnen de aanvraag ingediend kan worden is vervroegd. Werkgevers met een publieke taak kunnen deze financiering vanaf heden tot uiterlijk 31 mei aanvragen. De beslissing wordt voor 1 september bekendgemaakt.