Arbeid en werkgelegenheid

EUREGIO Raad besluit over 239 miljoen euro subsidie voor euregionale projecten

De EUREGIO-Raad neemt op vrijdag 20 juni in Emsbüren een besluit over negen Nederlands-Duitse projecten met een totaal investeringsvolume van 23,9 miljoen euro. Hiervan is een bedrag van ongeveer 18,1 miljoen euro subsidie bestemd voor projecten, die naar verwachting ten goede zullen komen aan de economische ontwikkeling van het EUREGIO-gebied. In totaal is een bedrag van ca. 11,3 miljoen euro aan EU-subsidies uit het INTERREG IV A-programma ‚Deutschland-Nederland' aangevraagd.

Verandering binnen en buitenlandse politiek en begrip

In het informatieve deel van de raadsvergadering zal voor de aanwezigen een inleiding over de Nederlandse politiek en politieke cultuur in de 20e eeuw worden verzorgd. Spreker is de directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien van de Universiteit Münster, Prof. Dr. Friso Wielenga. Centraal staat daarbij de ontwikkeling van de door stabiliteit en continuïteit gekenmerkte verzuilde samenleving tot de woelige politieke situatie en de acceptatie van populistische ideeën aan het einde van de 20e eeuw. De inleiding zal zich richten op de veranderingen op het gebied van binnenlandse en buitenlandse politiek en bijdragen aan het begrip voor het moderne Nederland.

Over de INTERREG subsidie

NTERREG IV subsidie is een subsidie instrument binnen het Europese cohesie- en regiobeleid met het doel ontwikkelingsverschillen te verminderen en de sociaal-economische samenhang in de Europese Unie te versterken.

In het kader van het INTERREG IV A-programma “Deutschland-Nederland ” stelt de Europese Unie uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) een bedrag van 138,7 miljoen euro voor grensoverschrijdende projecten beschikbaar. Samen met de nationale en regionale cofinanciering bedraagt het totale investeringsvolume van het programma 294 miljoen euro.

Aan het INTERREG IV A-programma “Deutschland-Nederland 2007-2013” nemen 14 partnerorganisaties deel. Dit zijn de ministeries van economische zaken van Nederland en de Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen, de Nederlandse provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg alsmede de Eems Dollard Regio, de EUREGIO en de Euregio's Rijn-Waal en rijn-maas-noord.

Het programmagebied strekt zich uit over ongeveer 460 km van de Noordzeekust tot aan de Neder-Rijn en heeft een oppervlakte van 46.737 km2. Het aantal inwoners bedraagt 12,1 miljoen. Het accent ligt op stimulering van economie, technologie en innovatie, duurzame regionale ontwikkeling en verbetering van de maatschappelijke integratie. Meer informatie is op internet te vinden onder www.deutschland-nederland.eu.

Over de EUREGIO

De EUREGIO is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van 130 Duitse en Nederlandse gemeenten en Kreise. Het EUREGIO-gebied bestrijkt ca. 13.000 km2 en telt rond 3,4 miljoen inwoners. Aan Nederlandse zijde omvat het gebied de regio's Twente en Achterhoek en delen van Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe, aan Duitse zijde het Münsterland, Landkreis Grafschaft Bentheim, de stad en de Landkreis Osnabrück en delen van het zuidelijke Emsland.

De EUREGIO is in 1958 opgericht als het eerste regionale grensoverschrijdende samenwerkingsverband in Europa. Taak van de EUREGIO is bevordering van de sociaal-culturele samenwerking en versterking van de sociaal-economische ontwikkeling van het grensgebied. De EUREGIO-Raad is het politieke orgaan van de EUREGIO. Deze raad bestaat uit 82 stemgerechtigde leden, waarvan er 41 uit Nederland en 41 uit Duitsland afkomstig zijn. De leden worden benoemd op basis van een regionale politieke verdeelsleutel.