Ondernemen en investeren

Financiering bedrijven via borgstellingen en garantieregelingen neemt toe

MKB-bedrijven maken steeds meer gebruik van borgstellings en garantieregelingen vanuit de overheid op hun krediet bij de bank volgens de rapportage over de benutting van deze financieringsinstrumenten.

Minister Verhagen stuurde de rapportage op 23 november naar de Tweede Kamer. In het derde kwartaal 2010 (juli t/m september) hebben ruim 1.000 MKB bedrijven voor in totaal 200 miljoen euro aan borgstelling ontvangen vanuit het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het gaat om de zogenoemde Borgstellingsregeling Midden- en KleinBedrijf (BMKB).

Niet alleen de BMKB, maar ook de overige financieringsinstrumenten van EL&I laten een stijgend gebruik zien. Zo geldt voor de Garantie ondernemingsfinanciering (GO) dat in het derde kwartaal aan 22 bedrijven voor 160 miljoen euro aan borgstelling is verleend. Zowel de BMKB als de GO wordt uitgevoerd door Agentschap NL.

Kredietregelingen

De twee belangrijkste kredietregelingen van EL&I zijn de BMKB en de GO. Sinds 2008 staat de overheid voor ca. 1,7 mld euro borg via de BMKB regeling, waarmee bijna 8.000 bedrijven zijn geholpen.

De BMKB is bestemd voor MKB-bedrijven tot 250 werknemers met een jaaromzet tot 50 miljoen euro. De GO-regeling richt zich op grote en middelgrote bedrijven en is in 2009 van start gegaan. Inmiddels heeft de overheid voor ruim 600 miljoen euro aan garanties verleend aan 137 bedrijven. Vanwege de toenemende vraag naar GO is het budget voor 2011 naar voren gehaald.

Meer informatie

Borgstellingsregeling

Deze informatie bekijken?

Begin direct met het realiseren van jouw ambities. We helpen je met het vinden en aanvragen van financiële middelen voor je organisatie of project!

Meer dan 4800 subsidies, fondsen, fiscale regelingen en kredieten

Jouw eigen persoonlijke dashboard

Alle actuele en relevante informatie onder één dak

Word nu lid

Je bent al lid voor slecht €33,- per maand.
Ja, ik wil nu direct lid worden