Landbouw, visserij en platteland

Openstelling subsidieregeling investeringen in vissersvaartuigen

LNV stelt 880.000 euro beschikbaar voor de aanschaf en installatie van een pulskor op vijf visservaartuigen.

Pulskor

De pulskor is een vistuig waarbij tong en schol met behulp van elektrische prikkels los komen van de zeebodem. De pulskor leidt tot minder bodemberoering, aanzienlijke besparing van brandstof, selectievere visserij en betere kwaliteit van de vis. De introductie van het vistuig past daarom goed in de langetermijnstrategie om de visserijsector duurzamer te maken.

Doelstelling subsidie

Het doel van de subsidie is om brede praktijkervaring op te doen met de pulskor en deze ervaringen te delen met andere ondernemers in de boomkorsector.

Subsidie

Er is een maximum subsidiebedrag van 176.000 euro per schip beschikbaar met een plafond van 40% van de investeringskosten. Om optimaal gebruik te maken van de ervaringen in de praktijk wordt bij de selectie van aanvragen gestreefd naar zo veel mogelijk verschillende praktijksituaties.

Voorwaarden

Belangrijke beoordelingscriteria zijn het motorvermogen van het vissersvaartuig, de vangstgebieden en het ondernemingsplan. Een van de voorwaarden is dat de subsidieontvanger moet deelnemen aan een kennis- en demonstratiekring. In deze kennis- en demonstratiekring worden ervaringen over de visserij met de pulskor onderling uitgewisseld en verspreid onder andere interesseerde vissers. Dit zal onder meer gebeuren door bijeenkomsten en het demonstreren en observeren van het gebruik van het pulskorvistuig op het eigen vaartuig of dat van een collega-visser.