Algemeen

Overheid verstrekt voor Euro 22 miljard aan subsidie in 2003

Het Rijk keert in 2003 circa Euro 22 miljard aan subsidies uit. Dit blijkt uit het rapport "Zicht op subsidies". dat verstuurd is aan de Tweede Kamer. Verder is uit het rapport op te maken dat de tien grootste subsidieregelingen in Nederland ca. 56% van het totaal beschikbare subsidiebedrag beslaan. De resterende 44% wordt verdeeld over de overige 495 subsidieregelingen.

Zicht op subsidies

In het rapport "Zicht op subsidies" wordt een inventarisatie gemaakt van subsidies die via departementale begrotingen aan derden worden verstrekt. Daarnaast is een beoordelingskader van de subsidieregelingen opgenomen. Hierdoor kan beter beoordeeld worden of een subsidie nog actueel en effectief is. Dit kader zal door de departementen worden gebruikt bij de reguliere evaluaties.

Voor het rapport "Zicht op subsidies" heeft het Subsidieoverzicht Rijksoverheid 2003 (SOR) als vertrekpunt gediend. Daarnaast zijn regelingen geïnventariseerd die niet in dit rijksbrede overzicht zijn opgenomen, maar wel onder de subsidiedefinitie zouden kunnen vallen.

Het rapport is geschreven naar aanleiding van de motie Van As tijdens de Algemene Financiële beschouwingen. 

Meer informatie

Subsidies