Bouw en monumentenzorg

Subsidie voor baggerwerkzaamheden in bebouwd gebied

Om de achterstanden in het baggerwerk in bebouwd gebied in te lopen heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat een tijdelijke subsidieregeling opgesteld. De regeling geldt voor de periode 2003-2006, in totaal is er een bedrag van 85 miljoen euro beschikbaar.

Voor wie

De subsidie kan worden aangevraagd door gemeenten en waterschappen en bedraagt 33% van de totale kosten van de baggerwerkzaamheden.

Voorwaarden

Om voor de subsidie in aanmerking te komen, kunnen gemeenten en waterschappen gezamenlijk een uitvoeringsplan indienen bij Novem.

In dat uitvoeringsplan moet onder meer worden opgenomen op welke locaties de baggerwerkzaamheden zullen worden uitgevoerd, hoeveel m3 waterbodem het betreft en wat er met de baggerspecie gebeurt. De subsidieregeling bouwt voort op de tijdelijke subsidieregeling voor baggerplannen.

Deze regeling, die in 2000 van start is gegaan, is in het leven geroepen om inzicht te krijgen in de omvang van de baggerproblematiek en om gemeenten en waterschappen te stimuleren plannen op te stellen. De regeling liep oorspronkelijk tot 1 januari 2003, maar is onlangs met twee jaar verlengd. Met de nieuwe subsidieregeling voor baggerwerkzaamheden worden gemeenten en waterschappen gestimuleerd hun plannen ook daadwerkelijk uit te voeren.