Maatschappij en samenleving

Subsidie voor feministische actie over de hele wereld

Feministisch - Vrouwen

Ben je betrokken bij een feministische groep of initiatief en zoek je naar financiële ondersteuning om jullie missie verder te brengen? Er is nu een unieke kans om langdurige steun te verkrijgen voor het bevorderen van de mensenrechten van vrouwen, meisjes, transgenders en intersekse personen wereldwijd. In dit artikel duiken we dieper in de mogelijkheden die dit fonds biedt, voor wie het bedoeld is en hoe je je kunt aanmelden.

Over het fonds

Het fonds is een bijzonder initiatief dat gericht is op het ondersteunen van feministische collectieve actie over de hele wereld. Het fonds erkent de noodzaak van langdurige, flexibele ondersteuning voor groepen die zich inzetten voor de bevordering van de rechten van vrouwen, meiden, transgenders en intersekse personen. De focus ligt op het financieren, ondersteunen en verbinden van deze collectieven om hun impact te vergroten.

Voor wie is het bedoeld

De subsidie staat open voor zelfsturende feministische groepen, collectieven en vrouwenfondsen die werken vanuit een feministisch perspectief. Het is van belang dat de primaire missie gericht is op het bevorderen van mensenrechten binnen deze gemeenschappen.

Het fonds richt zich hierbij in het bijzonder op initiatieven die streven naar structurele en fundamentele verandering en die zich focussen op onderbelichte of betwiste kwesties binnen hun context.

Criteria en voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor steun van het Veerkracht Fonds, moet je initiatief voldoen aan een aantal belangrijke criteria. Je groep moet geleid worden door de gemeenschap waarvoor je je inzet en de bevordering van hun rechten moet je primaire missie zijn. Ook is het belangrijk dat je initiatief zich niet primair richt op individuele verbeteringen, maar op het aanpakken van de structurele oorzaken van onrecht.

Wat te vermijden

Het fonds ondersteunt geen groepen wiens missie niet direct gerelateerd is aan het bevorderen van de rechten van vrouwen, meiden, transgenders en intersekse personen. Ook initiatieven die geleid worden door cis-mannen, afhankelijk zijn van politieke partijen, overheidsinstellingen of religieuze instituten, of die zich richten op ontwikkelingswerk of dienstverlening zonder structurele verandering na te streven, komen niet in aanmerking.

Wanneer aanvragen

Voor dit jaar ligt de indientermijn tussen 19 februari 2024 en 17 maart 2024.
Bereid je voor en zorg ervoor dat je aanvraag alle benodigde informatie bevat om je kansen te maximaliseren.

Meer informatie of direct aanvragen