Zorg en welzijn

Subsidie voor gezondheidsproject ouderen in Overijssel

De provincie Overijssel verstrekt euro 65.000,-- aan de thuiszorg Noordwest-Twente voor een gezondheidsproject voor ouderen. Met het project wil de thuiszorg ouderen in staat stellen om zelf symptomen (bijvoorbeeld voor diabetes of ondervoeding) te herkennen zodat er in een vroeg stadium actie ondernomen kan worden.

De consultatie wordt gedaan door de wijkverpleegkundige. Tijdens dit consult wordt een vragenlijst ingevuld en worden enkele testen gedaan. Aan de hand van deze gegevens wordt gerichte informatie, voorlichting en advies gegeven zodat de oudere een duidelijk beeld krijgt van zijn gezondheid en wat deze kan doen om de gezondheid te verbeteren. Tijdens de tweede afspraak wordt bekeken of de adviezen en informatie geleid hebben tot meer inzicht in de eigen gezondheid en of het een gedragswijziging heeft opgeleverd.

"Ik vind het een goede zaak dat ouderen inzicht krijgen in hun eigen gezondheid en leefstijl. Ze krijgen met dit project de mogelijkheid om zelf de regie te nemen en gezond te leven. Dat leidt niet alleen tot een kostenbesparing, maar stelt ouderen ook in staat om op een verantwoorde manier langer zelfstandig te wonen," aldus zorggedeputeerde Gert Ranter.

Aan het proefproject doen zeshonderd ouderen uit Almelo, Enschede en Dinkelland mee. Het project speelt in op de behoefte onder senioren en de wens van ouderenbonden en de patiënten- en consumentenplatforms in Twente.